DAN OPĆINE KONAVLE 2017. Okrugli stol sa sudionicima akcije oslobođenja Konavala

Povodom proslave Dana općine Konavle te 25. godišnjice oslobođenja te općine u Domovinskom ratu u Domu kulture u Cavtatu je u petak navečer održan okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici postrojbi Hrvatske vojske koje su sudjelovale u oslobađanju juga Hrvatske.

Načelnik Općine Božo Lasić rekao je tom prilikom kako je rat u Konavlima imao drukčije okolnosti u odnosu na druge krajeve.

‘’U Konavlima je došlo do prodora neprijateljskih postrojbi. Neprijatelju je trebalo 15 dana da dođe od Debelog brijega do Cavtata. Kod nas je veliki broj ljudi ostao u hotelima i neprijatelj je ostao zatečen time. Mislim da smo jedini teritorij gdje je dio branitelja ostao tijekom čitavog vremena okupacije okružen neprijateljem, a naši branitelji nisu dovoljno priznati I morat ćemo napraviti nešto po tom pitanju. Konavle su razorene gotovo u potpunosti, ali smo se oporavili. Imali smo veliku pomoć države’’, rekao je Lasić te podsjetio kako se upravo u Cavtatu pokušala uspostaviti marionetska država, nova Dubrovačka republika s Acom Apolonijem kao knezom.
‘’Oni i danas svojataju naše znanstvenike i pisce. Zato podržavam inicijativu župana Dobroslavića da se zračna luka u Čilipima nazove imenom Ruđera Boškovića’’, zaključio je Lasić.
Predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović Crni prisjetio se tih dana te istaknuo kako je nekolicina branitelja neprijatelja dočekala goloruka.

‘’Konavle su nažalost pale, a konavoski branitelji su branili Dubrovnik. Nakon nekog vremena osnovana je I Konavoska bojna, a kad smo naposljetku oslobađali Konavle nije bilo lako. Imali smo tri voda, a jednog je vodio pokojni Mato Golubić’’, rekao je Simović.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić izjavio je tom prilikom kako se jug Hrvatske nije mogao osloboditi bez gardijskih brigada.
‘’Hrvatska je bila žrtva agresije u kojoj je trebala nestati. To je bila bezumna agresija. Zahvalni smo svim braniteljima, a posebno onima bez čije pomoći ne bismo oslobodili ovo područje’’, izjavio je župan Dobroslavić.

Na okruglom stolu su sudjelovali pukovnik Eduard Čengija iz 163. BR HV Dubrovnik i general pukovnik Marijan Mareković iz 1. GBR Tigrovi, satnik Krešimir Maretić iz 2. GBR Gromovi, brigadir Jozo Šerić iz 4. GBR Pauci, Ivo Simović-Crni iz satnije Konavle te Ilija Vučemilović Šimunović iz Udruge ratnih veterana 1. GBR Tigrovi te dr. sc. Natko Martinić Jeričić iz Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra.