Ministar Marić i načelnik Lasić potpisali ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci Općini Konavle

Ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić potpisali su u utorak u Cavtatu ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci Općini Konavle, a riječ je o ugovoru koji je preduvjet realizaciji projekta Društva prijatelja dubrovačke starine za obnovu tvrđave te otvaranje Muzeja austrougarske mornarice.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je kako Prevlaka predstavlja simbol hrvatske povijesti i ponosa.
”Ovim velikim činom za Općinu, Županiju i državu, prekida se stoljetni status Prevlake. Dosad je bila simbol otimanja i nasrtaja, neprijateljstva, a Prevlaka postaje točka susreta prijatelja iz Općine, Županije i DPDS-a, jer ta udruga zna kako čuvati hrvatsku povijest”, rekao je Marić te dodao kako se nada da će obnovljena tvrđava na Prevlaci biti najposjećenija točka u Hrvatskoj.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić zahvalio je ministru što je ovim potezom pokazao da državna administracija itekako može biti učinkovita.
”Od ideje do realizacije nije prošlo niti dva do tri mjeseca. Pritom nije bilo nikakvih imovinsko-pravnih prepreka, jer je tvrđava vlasništvo države. Ovo je velika stvar za Konavle, ali i Republiku Hrvatsku. Na krajnjem jugu države s ponosom će se zavijoriti hrvatski barjak, hvala vam ministre na tome”, rekao je načelnik Lasić.

Čelnik Općine Konavle je pojasnio i kako je kao tema muzeja izabrana austro-ugarska mornarica, budući da su brojni Konavljani, Dalmatinci i Hrvati pripadali toj mornarici.
”Austro-ugarska je u to doba bila svojevrsna ujedinjena Europa pa je ovaj muzej najbolje rješenje, kao simbol mira jer su toj mornarici pripadali svi narodi s ovog područja”, rekao je načelnik Lasić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je riječ o velikom danu za općinu i županiju istaknuvši kako na jugu Hrvatske postoje brojni primjeri ovakve suradnje, počevši s Lastovom, Pojezerjem, Metkovićem i Dubrovnikom.
”Objekt je bio zapušten i prije Domovinskog rata, a sad će dobiti novi sadržaj. Ministar Marić je srećom često u našoj županiji te ovo nije prvi ovakav ugovor o prepuštanju državne imovine lokalnoj samoupravi. Rješavaju se problemi koji datiraju na desetke godina”, rekao je župan Dobroslavić.

Saborska zastupnica Sanja Putica istaknula je zadovoljstvo što je konačno realizirana dugogodišnja želja svih žitelja Konavala.

”Nema boljeg modela upravljanja od toga da država svoju imovinu prepusti jedinicama lokalne samouprave. Ovo će značiti napredak općine i novu turističku ponudu’, rekla je saborska zastupnica Putica.