DEVET BABA PO LEDU SE VALJA Izložba Muzeja i galerija Konavala koja konavoske božićne običaje otima zaboravu

U žitnici Rupe otvorena u petak u podne izložba Muzeja i galerija Konavala ”Devet baba po ledu se valja” autorice Jelene Beželj. Izložba obrađuje temu starih i skoro zaboravljenih konavoskih božićnih običaja te ih istovremeno želi oteti zaboravu.

Zamjenik načelnik Općine Konavle Ivo Radonić rekao je ovom prilikom kako ga veseli vidjeti ovakve projekte koji naglasak stavljaju na vrijeme prije današnjeg raširenog konzumerizma.
”Veseli me vidjeti ovakvu tradicionalnu pomalo nostalgičnu izložbu koja naglašava nematerijalne stvari suprotne današnjem konzumerizmu, naglašava obiteljske vrijednosti. Neke stvari moramo sačuvati za generacije koje dolaze iza nas”, rekao je Radonić.

”Drago mi je što smo dobili priliku prikazati stare, ali lijepe konavoske blagdanske običaje. Izložba je prvi put prikazana prije godinu dana u Zavičajnom muzeju u Konavlima te smo primijetili da je javnost sjajno reagirala. Izložbom smo htjeli podsjetiti naše ljude na tradiciju i običaje, ali i istaknuti da su prije ključni bili ljubav, sreća i zajedništvo”, rekla je autorica izložbe Jelena Beželj iz Muzeja i galerija Konavala.

Istaknula je kako su sva vremenska razdoblja u pripremi Božića započinjala su i završavala s ”babama”.
”To su prikle od posljednjeg tijesta u kačuliću što se baci na ulje. Konavoske su prikle dosta veće od dubrovačkih. Značajan je pritom broj 9, jer se ‘babe’ prigaju devet puta kroz blagdansko doba. Tako je i izložba dobila naslov”, istaknula je autorica Beželj.
Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać istaknula je kako je ova izložba prvo gostovanje Muzeja i galerija Konavala u Dubrovačkim muzejima, a izrazila je nadu da će se takva suradnja nastaviti.
”Očekujem da će izložba imati veliku posjećenost, a Županija će dvije vrijedne kulturne ustanove nastaviti I dalje podržavati”, rekla je pak v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i sport Dubrovačko-neretvanske županije Ana Čeović.
Dizajnerica izložbe je Nora Mojaš, a autorica likovnog postava je Voditeljica Zavičajnog muzeja Konavle Anita Arbulić. Izložba ostaje otvorena do 14. prosinca 2017. godine.

Inače, ova izložba samo je još jedan u nizu uspješnih projekata koje su u posljednje vrijeme realizirani pod Muzejima i galerijama Konavala. Vrijedi nabrojiti tako arheološka istraživanja na lokalitetu Jagnjilo, potom činjenicu da su od strane Ministarstva kulture odobrena sredstva za uređenje prostora oko lokaliteta svete Barbare, ali i za uređenje mlinica i stupa na rijeci Ljuta što će biti ispraćeno i digitalnim rješenjem u vidu informativne aplikacije. Nedavno je u Pridvorju otvoren Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala, a posebno treba istaknuti intenzivan rad s djecom, brojne radionice od konavoske proizvodnje svilenog konca do radionica konavoskog veza, a tu je i planirani ‘digitalni informativni muzej’ koji će se realizirati u suradnji s DUNEA-om.

Vrijedan rad uložen u Muzeje i galerije Konavla prepoznala je nedavno i Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović koja je Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima dodijelila Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos kulturi.