Na današnji dan prije 56 godina umro Ivan Meštrović, graditelj Mauzoleja obitelji Račić

Na današnji dan prije 56 godina umro je poznati hrvatski kipar Ivan Meštrović čije je jedno od najpoznatijih djela Mauzolej obitelji Račić u Cavtatu.

Mauzolej poznate cavtatske brodovlasničke obitelji Račić sagrađen je 1921. godine na groblju sv. Roka u Cavtatu, na mjestu kapelice Sv. Roka iz XV. stoljeća, po želji oporučiteljice Marije Račić. Građen je od bijeloga bračkog kamena u obliku kupole, i u čitavoj građevini nema ni jednoga komada drva ili nekoga drugog materijala osim bronce, od koje su napravljena vrata i zvono.

Čitav mauzolej, od ulaza na kojem se nalaze dvije karijatide, preko svoda prekrivenoga glavama anđela, poda na kojem je prikazana biblijska povijest koju simboliziraju četiri evanđelista, glavnoga oltara i pobočnih lađa, pun je simbolike koja predstavlja tri osnovne etape ljudske sudbine: rađanje, život i smrt. Na zvonu salivenom također po Meštrovićevu nacrtu upisana je njegova prekrasna misao: “Saznaj tajnu ljubavi, riješit ćeš tajnu smrti i vjerovati da je život vječan”.