Noć muzeja 2018. održana i u Konavlima

Noć muzeja 2018. održana je večeras i u Muzejima i galerijama Konavala.

Što je bulin, što boća, a što je precizno izbijanje moglo se doznati u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima. Naš gost, maestro od boća, Luko Hendić upoznao nas je sa ovim starim sportom, doznali smo gdje je Hrvatska u svjetskom boćarskom svijetu i kad smo počeli igrati na boća.
U 16:00 sati pod vodstvom Anite Arbulić u muzeju je održana radionica boća od kaširanog papira za djecu i one koji se tako osjećaju.
Nakon Čilipa u Kući Bukovac pod vodstvom Petre Kralj Fox u 18:00 sati održana je dječja radionica / oživljavanje tradicija igranja cavtatske društvene igre „pimple“koja se igrala u javnom gradskom prostoru. Na dječjoj radionici, prilagođenoj svim uzrastima, izrađivale su se krpene lopte.
U 19:00 sati održan je javni razgovor: „Priča o vaterpolskom Cavtatu i cavtatskom vaterpolu“ s voditeljem Vinkom Rožićem. Sudionici razgovora bili su Pero Kušelj, Goran Sukno, Jakša Bošković, Pavo Pulić, Matijana Staničić, Miho Bošković i Pero Jovica.
Sinonim Cavtata je i sportski fenomen – vaterpolo. Prošetalo se kroz dugu cavtatsku vaterpolsku povijest od prvih neslužbenih natjecanja koja sežu u 1922. godinu do najvećih uspjeha cavtatskog sporta i njegovih vaterpolista.
I šećer na kraju, na prvoj Noći muzeja za Arheološki odjel Muzeja i galerija Konavala u Pridvorju s programom kojeg organiziraju Jelena Beželj, voditeljica Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu i Anita Trojanović, mlada svestrana krajobrazna arhitektica porijeklom iz Konavala, speleolog, terenac i borac za očuvanje raznolikih suhozidnih struktura Konavala približila je njihov rad na dječjoj radionici- Tko su speleolozi, što rade i zašto?
U 20:30 na rasporedu je bilo predavanje Tragom speleoloških istraživanja u Konavlima, predavanje u kojem su sudjelovali Jelena Beželj, Anita Trojanović, Željka Janjanin, Vlaho Koprivica te Albert Gregov.