Konavoska nošnja i na Festi svetog Vlaha u Bruxellesu

Predstavnički ured Dubrovačko–neretvanske županije i Matica Hrvatska Bruxelles, u suradnji sa predstavništvom HGK, predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji već tradicionalno, petu godinu za redom, organiziraju Festu Sv. Vlaha u Bruxellesu.

Po uzoru na jedinstvenu Festu Sv. Vlaha u Gradu, ispred Katedrale Sv. Mihaela i Gudule pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku potpisan od strane ovogodišnjih festanjula Ivice Sršena i Boža Butigana. Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su djevojčice obučene u konavosku narodnu nošnju. Barjak Sv.Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Tonći Duplica i Jozo Bonačić. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grličanja.
Po završetku ceremonije otvaranja uslijedila je tradicionalna Večera od Kandelore u restoranu Vinograd kojeg vodi obitelj Soldan. Uz tradicionalne dubrovačke specijalitete, proslavu je uveličao i nastup klape „Kaše“.
Ovogodišnju Festu u Bruxellesu posjetila je i delegacija iz Dubrovačko-neretvanske županije, predvođena županom Nikolom Dobroslavićem i zastupnicom u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom.
U sklopu Feste u Bruxellesu, 29 siječnja, održat će se predavanje ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać na temu „Sv. Vlaho i Dubrovnik“ te otvaranje „Dubrovačke vinske setemane“ uz klapu Kaše u vinskom baru Bois Tranquille kojeg vodi Dubrovčanin Davor Vnučec.