HRVATSKA KAKVU ŽELIMO Nagrađeni literarni rad Tonija Skurića

U nagradnom natječaju za učeničke literarne i likovne radove na temu ”Hrvatska kakvu želimo”, kojeg je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, prijavljeno je i 10-ak radova OŠ Cavtat između prijavljenih iz 17 osnovnih škola s područja Dubrovačko-neretvanske županije.
Natječaj se prvo provodio na školskoj razini, a potom je županijski ocjenjivački odbor izabrao najbolje radove u četiri kategorije.
U kategoriji literarnih radova učenika od V. do VIII. razreda nagrađen je rad kojeg je autor učenik Toni Skurić, iz 8. razreda uz mentorstvo Jelene Sukurice.
Dubrovačko-neretvanska županija osigurat će nagrade za izabrane radove, koje će biti dodijeljene na svečanosti u Dubrovniku, u dogovoru s Ministarstvom. Najbolje plasirani radovi su proslijeđeni dalje, na natjecanje na nacionalnoj razini, čiji će se rezultati znati kroz 10-ak dana.
Natječaj za učeničke literarne i likovne radove na temu ”Hrvatska kakvu želimo” provodi se u sklopu procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Aktivnosti na terenu provode regionalni koordinatori, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koordinira ih Regionalna razvojna agencija DUNEA.

Hrvatska kakvu želimo

Želimo Hrvatsku bolju,
za to trebamo ljudsku volju.

Želimo manje smoga
i ljepotu planeta moga.

Želimo čisto more
i zelene gore.

Želimo da nam sunce sja,
da imamo kolektora dva.

Želimo da naše brze vode
mnogo struje dovode.

Želimo da vlada sreća
i da bude manje plastičnih vreća.

Želimo manje kerozina,
unšitit će nas avionska brzina.

Želimo više igre na zraku
i manje tipkanja u mraku.

Želimo život dug,
na računu malen dug.

Želimo izgradnju Pelješkog mosta
da nam dođe mnogo gosta.

A ja želim da Čilipi nastave biti turistička meta
da ne moram s kuferima otić’ iz mog malog svijeta.