25. obljetnica Konstituirajuće sjednice: ”Ne slažemo se u svemu, ali cilj nam je isti – boljitak naših Konavala”

Povodom obilježavanja 25. obljetnice Konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Općine Konavle 1993. godine u kongresnoj dvorani hotela Albatros u Cavtatu večeras je održana svečana sjednica Općinskog vijeća.
Na svečanoj sjednici nazočili su gotovo svi vijećnici dosadašnjih osam saziva Općinskog vijeća, a nakon sjednice upriličen je i prigodni domjenak.

Predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović nabrojao je vijećnike iz svih prošlih saziva, a kako bi se ispravila nepravda; kako se našalio; svim vijećnicama uručeni su buketi cvijeća.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je na sjednici kako su svi vijećnici svojim zalaganjem udarili temelje Općine koja je po svim pokazateljima među najboljim općinama u Hrvatskoj.
”Moram napomenuti da mi samo jedno kratko razdoblje od kraja 60-ih godina prošlog stoljeća do rata nismo imali svoju Općinu. Danas se pitam jesmo li iskoristili sve potencijale koji su nam bili na raspolaganju i vjerujem da je napravljeno jako puno. Imamo preko 280 kilometara nerazvrstanih cesta i oko 200 kilometara vodovoda. Izgradili smo sedam dječjih vrtića, unaprijedili smo društvene i socijalne djelatnosti. Na Zvekovici se uređuje zgrada TEP-a i tamo će biti otvoreno 80 novih radnih mjesta. Očekujemo spajanje Zračne luke na naš kanalizacijski sustav koji smo izgradili. Gradimo kanalizaciju na Grudi i pripremamo je u Moluntu. Očekujemo da će kroz tri mjeseca početi revitalizacija Prevlake. Županijske ceste grade milijun kuna vrijednu cestu prema Dubi, a napreduju radovi na ulazu u Cavtat”, rekao je načelnik Lasić.

”Naša nezaposlenost je ispod četiri posto i to je gotovo ispod europskog prosjeka. Sufinanciramo oko 50 udruga koje djeluju u Konavlima, a moram se osvrnuti i na projekt osnovne škole i dječjeg vrtića u Cavtatu. Najavit ću ovdje da sam u četvrtak u Zagrebu na sastanku zajedno sa županom Dobroslavićem i tu očekujemo konkretne rezultate”, rekao je načelnik Lasić te dodao kako nije sve kako bi Općina htjela.

”Izmjenama raznih zakonskih propisa Općina je izgubila oko trećinu svog proračuna zbog čega nailazimo na poteškoće u održavanju komunalnog standarda na kojeg smo naučili naše građane. Uvjeren sam kako ćemo zajedničkim snagama prebroditi sve poteškoće, a svaki pojedinac i tvrtka mora biti društveno odgovorna u pogledu financiranja Općine u skladu sa zakonom i komunalnim redom. Komunalni doprinosi, komunalna naknada i korištenje javnih površina osnovni su prihodi Općine iz kojih se podmiruju izgradnja cesta, javne rasvjete, vodovoda, kanalizacije i uvođenja reda… U posljednje vrijeme bili ste svjedoci različitih napada na mene osobno u svezi korištenja javnih površina. Mi smo jasno dali do znanja kako su javne površine vlasništvo Općine i svih njezinih građana. Većina je to razumjela i prihvatila, ali pojedinci misle kako je to njihovo vlasništvo”, rekao je načelnik te se potom prisjetio i zahvalio braniteljima zbog kojih Konavle danas uživaju slobodu.
”Svoj život je za našu slobodu dalo više branitelja i civila i ovom prilikom im želim izraziti svoju duboku zahvalnost i poštovanje. Nećemo zaboraviti njihovu žrtvu. Nakon Domovinskog rata očekivanja su bila velika. Pod vodstvom dr. Franja Tuđmana Hrvatska se uspjela osloboditi od agresije. Danas se moramo sjetiti prijatelja koji su na pomogli prilikom obnove Konavala. Sjetimo se pokojnoga Radina, gospara Pera Đukana, Mata Pušića, gospara Ljubića, našeg prvog načelnika Luke Korde koji je s timom svojih suradnika zacrtao smjer razvoja ove Općine. Naša Općina danas privlači na desetke tisuća stranaca, svi se ovdje osjećaju dobro i uvijek nanovo dolaze. Puno smo postignuli u ovih 25 godina, ali puno možemo i napraviti. Svi moramo poći od sebe i zato uvijek ističem načelo odgovornosti u osobnom radu. Naši građani moraju vidjeti da se zalaganje isplati i da komunalna politika poštuje njihova prava i radi u njihovom najboljem interesu. Nećemo se uvijek složiti oko svega, ali moramo biti složni oko temeljnih stvari – boljitka svakog našeg sugrađanina. Ne slažemo se kako doći do cilja, ali slažemo se što nam je cilj. Moramo biti maštoviti, kreativni i uporni. Kao u sportu, jači smo kad smo zajedno i kad stavimo zajednički cilj iznad podjela. Svima vam hvala i neka nam vječno žive naše Konavle”, rekao je načelnik Lasić.

Među uzvanicima na sjednici bili su i zamjenik župana Joško Cebalo, načelnici općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, Dubrovačkog primorja Nikola Knežić, Stona Vedran Antunica i brojni drugi.