OPĆINSKO VIJEĆE Usvojen rebalans, rasprava o miniranju u Zračnoj luci Dubrovnik, taksistima i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem

U Cavtatu je u četvrtak održana 7. sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle.

U sklopu vijećničkih pitanja, vijećnik Luko Šubašić pitao je što mještani Močića mogu dobiti od Općine kako bi se pravno zaštitili uslijed posljednjih događanja vezanih za miniranje i druge probleme koje muče mještane godinama.
”Mi tamo trpimo već godinama. Bageri rade po cijele dane i noći, od miniranja se tresu kuće, a godinama se od septičke jame širio nesnošljiv smrad. Dokad više tako”, pitao je vijećnik Šubašić.
Načelnik Lasić podsjetio je kako se u srijedu navečer odazvao poziv i dao potporu mještanima Močića nakon čega je jutros uslijedio sastanak sa svim nadležnima od Zračne luke, predstavnika izvođača, minera, mještana i Općine.
”Taj sastanak je trajao sat i pol i dogovoreno je kako se na tom predjelu više neće minirati, da će biti manja punjenja, kako će se formirati Koordinacija koja će se sastajati svaki tjedan i da se poštuje odluka o komunalnom redu. Nije lako to trpiti, znam da nije. Oko nekih stvari se ja osobno osjećam izigrano jer ste bili i vi na tim javnim raspravama kad se govorilo o kanalizaciji itd.”, rekao je među ostalim načelnik Lasić.

Miniranje u Zračnoj luci Dubrovnik, 28. lipnja 2018.

Srđan Meštrović pitao je kada će biti gotova zgrada Općine te koliko su kazni prometni redari kazni naplatili u prvoj polovici godine.
Načelnik je odgovorio kako bi radovi trebali biti gotovi do kraja srpnja kada bi mogla Općina i useliti. Istaknuo je kako je plan Općine reprogramirati kredit u OTP banci te prostore dati u najam, a ne prodat ih.
”Jedino tako možemo uvjetovati što će biti tamo, želimo moći upravljati sadržajem. To možemo samo ako ih damo u najam. Ići će se u javni natječaj i tko da više dobit će prostor sukladno namjeni”, rekao je načelnik.
Vlaho Mujo rekao je kako novi Zakon o prijevozu u cestovnom prijevozu nije dirao pitanje autotaksi stajališta što znači da autotaksi prijevoznici ne bi trebali strahovati što se tiče njihove strateške pozicije u Zračnoj luci Dubrovnik, no pitao je može li Općina na neki način pružiti zaštitu taksistima iz Konavala.
Također zanimalo ga je koristi li Općina Konavle sredstva izvan okvira proračuna vezano za demografiju.
Načelnik Lasić je odgovorio kako je Općina od taksi koncesija imala pola milijuna kuna godišnje jer je država ad hoc zakonom donijela rješenje koje nije dobro.
”Ministru sam tri puta rekao kako je to zakon koji je unio totalnu anarhiju, nanio je nama štetu. Imali smo i slučaj da je nekakav pedofil vozio taksi. Mi smo imali prije kontrolu, sad više nemamo ništa. Ne znamo ništa. Imamo situaciju da jednoj domaćici padne na pamet voziti i sjedne u auto i ide.
Mi smo imali razgovore sa Zračnom lukom i oni su rekli da će vidjeti kako su ostali to riješili. Mi ćemo naše ljude maksimalno zaštiti”, rekao je načelnik.
Istaknuo je kako je Općina nedavno dobila 900 tisuća kuna za proširenje vrtića u Čilipima.
”To nije dostatno, ali je početak. Troškovnik nam je tamo oko 4 milijuna kuna, ali vidjet ćemo što možemo postići s time”, istaknuo je on.

Rebalans proračuna
Na sjednici je bez glasova protiv i uz tri suzdržana usvojen i rebalans proračuna za ovu godinu. Pročelnica Službe proračunskog nadzora i unutarnje kontrole Marija Milković istaknula je kako se proračun za tekuću godinu rebalansira na 120 milijuna kuna, a najveća promjena povećanje prihoda komunalnih doprinosa od 20,5 milijuna kuna.
Na sjednici je usvojen i Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a točku je uvodno obrazložio resorni pročelnik Perica Pušić.
”Sve jedinice lokalne uprave su sukladno zakonom dužne donijeti Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Mi dobivamo jedan vrući krumpir, ali jedino smo mogli ne reagirati i prepustiti sve Županiji ili Ministarstvu. Ovo se ne može riješiti u tri mjeseca, a to je rok koji je stigao od Ministarstva, a problem nije riješen u 25 godina. Optimist sam, a posao je višemjesečni proces, a mi danas ovdje moramo poslati poruku Ministarstvu poljoprivrede i javnosti da se hvatamo u koštac s ovom situacijom”, rekao je Pušić.
”Nećemo riješiti ovo formalno i dodijeliti ljudima čestice u koje ih ne možete uvesti u posjed. To nema smisla. Ovo je prva faza rješavanja problema, druga faza je izrada mapa čestica u prostoru, treća faza je konzultacijski proces sa svima koji su potencijalni korisnici i sa strukom u poljoprivredi. Četvrta faza je provođenje natječaja i uvođenje u posjed. Primarno nam je Konavosko polje i na to ćemo se primarno fokusirati. Selektiramo čestice kako bi imali kvalitetne podatke o svim česticama koje su upotrebljive u tom smislu. Rješavanje ovoga je samo preduvjet za početak sustavnog rješavanja pitanja razvoja moderne konavoske poljoprivrede”, rekao je Pušić.
Program je usvojen jednoglasno.

Uvjeti i načini držanja kućnih ljubimaca
Na sjednici je usvojen i Prijedlog Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.
Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama Miljenko Mikulić istaknuo je kako je Odluka je rađena u suradnji s Ministarstvom i Društvom za zaštitu životinja.
”Ovom odlukom komunalni redari dobit će alat za postupanje, a jedna smo od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja je na vrijeme reagirala”, napomenuo je on.

Turistički vlakić
Na sjednici je usvojen i Prijedlog Odluke o obavljanju prijevoza putnika cestovnim vlakom na području Općine Konavle uz uvjet kako će se dozvola dati probno na 30 dana nakon čega će se, u slučaju negativnih reakcija i prometnih gužvi, dopuštenje povući.
”To je naš domaći čovjek, ima suglasnost MUP-a i ŽUC-a. Mislim da mu trebamo dati priliku kao domaćem čovjeku, a ako bude takvih negativnih reakcija, načelnik ima ovlasti ne produžiti dozvolu nakon 30 dana”, rekao je pročelnik Mikulić.