SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA Donesena odluka o laureatima Općine Konavle

Na 8. sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle među ostalim usvojena je Odluka o dodjeli javnih priznanja Općine Konavle.

Nagrada Općine Konavle za životno djelo dodjeljuje se posthumno Don Vladu Puci , za izniman doprinos u duhovnoj i materijalnoj obnovi Konavala nakon Domovinskog rata, Nagrada Općine Konavle dodjeljuje se dr. Neri Vrkaš, za izuzetan i osobito vrijedan doprinos iz područja zdravstva i socijalne skrbi te Biciklističkom klubu Konavle, za izuzetan i vrijedan doprinos iz područja sporta.

Na prijedlog Odbora za mjesnu samoupravu Zahvalnica Općine Konavle za izniman doprinos u očuvanju konavoske tradicije i doprinosu ugleda Konavala dodjeljuje se ”Konavoskim materama”, odnosno ženama koje u svakodnevnom životu nose konavosku nošnju. Riječ je o Mariji Bekić (Radovčići), Kati Zadre (Močići), Kati Bačan (Grušići), Luci Mazavac (Popovići), Mari Lobro (Radovčići), Luci Đuratović (Vitaljina), Kati Rašica, (Đurinići), Stani Radonić (Vitaljina), Jani Spremić (Vitaljina), Mariji Božović (Višnjići), Ani Vidak (Gruda), Radi Golubić (Ljuta), Mari Čupić (Vodovađa), Luci Pušić (Dunave), Kati Braičević (Cavtat), Kati Đurković (Cavtat), Luci Matijašević (Popovići), Seli Šturica (Kuna Konavoska), Pavi Ljubenko (Đurinići), Mari Pržić (Vitaljina).

Prihvaćen je i rebalans proračuna u sklopu kojeg će se osigurati sredstva putem povoljne HBOR-ove kreditne linije za instaliranje LED javne rasvjete koja će se uštedom potrošnje energije sama isplatiti, a na sjednici su prihvaćene i prve izmjene i dopune Programa demografskih mjera i socijalno zdravstvenih potreba, Strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom na području Općine Konavle od 2018. do 2020 godine., Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine Konavle – Izgradnja vatrogasnog doma u Grudi, Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine Konavle – dogradnja – rekonstrukcija i opremanje dječjeg vrtića u Grudi, Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine Konavle – Izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda u Cavtatu (ul. S. S .Kranjčevića), Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine Konavle – izgradnja kanalizacijskog sustava Moluna i druge.

Sve točke dnevnog reda su usvojene.

Vijećnička pitanja
Vlaho Mujo (HSS) pitao je što se događa sa Osnovnom školom Cavtat te kada će se graditi nova škola kao i što se planira s poslovnim prostorima u novoj zgradi Općine.
Načelnik Lasić je odgovorio kako svatko snosi dio odgovornosti za (ne)izgradnju Osnovne škole Cavtat, ali ponajmanje Općina Konavle.
”Ako je potrebno ja ću preuzeti svu odgovornost i poduzeti sve da se ta škola napravi i da konačno krene njezina izgradnja. Naporima Općine Konavle i Dubrovačko-neretvanske županije postigli smo to da je cavtatska škola uvrštena u četiri prioritetne škole za financiranje sukladno Zakonu o obrazovanju. Kašnjenje izgradnje škole nema nikakve veze sa izmještanjem ili izradom projekata već je prvenstveni razlog financijska situacija, a nadam se da je to sada riješeno. Mi smo stajališta da škola i vrtić moraju biti rađeni na novoj lokaciji (Rajkov dol), jer ako škola bude rađena na novoj lokaciji pitanje je koliko bi godina djeca iz škole i vrtića u Cavtatu morala ići po drugim školama i vrtićima u Konavlima. Možda je bolje pričekati godinu dana dok se ne riješe svi preduvjeti, nego graditi školu na neprimjerenoj lokaciji. Rješenje imovinsko-pravnih odnosa očekujemo u vrlo skoro vrijeme”, rekao je načelnik Lasić.
”Što se tiče nove zgrade Općine, moram napomenuti i kako je potpuno neprimjerena usporedba ove zgrade i škole, jer kao što svi dobro znate nismo je gradili od gusta nego iz potrebe. Već ranije smo naglasili kako poslovni prostori neće ići u prodaju nego ćemo raspisati transparentne javne natječaje za najam kako bi mogli i određivati što će biti u njima”, rekao je načelnik Lasić.

Ljubica Brailo (SDP) pitala je zašto u rebalansu nije uređenje groblja sv. Roka na što je načelnik odgovorio kako je uređenje počelo te kako su se micali borovi sukladno naputcima Konzervatora po njezinom zahtjevu kao predsjednice mjesnog odbora.
”To nas je koštalo skoro 30 tisuća kuna što je dobar dio troškovnika za uređenje groblja”, rekao je načelnik te dodao kako Općina ima namjeru otkupiti dio zemljišta oko groblja kako bi se uredio park, a dio zemljišta će dobiti od države.

Vijećnicu je zanimalo i zašto se dopušta barkarijolima brzo ulaženje u cavtatsku Luku na što je načelnik odgovorio kako će tražiti očitovanje od nadležne Lučke kapetanije.

Srđan Meštrović (KLGB Luko Šubašić) rekao je kako je nezadovoljan stanjem odnosno upravljanjem lukom u Cavtatu pitavši zašto se tamo često nalazi jako puno smeća.
Načelnik je istaknuo kako su kontrole mora tamo redovite te kako nijednom ove godine nije zabilježeno zagađenje, a kako se kontrole rade i češće nego je to zakon propisao. Istaknuo je i kako je od nadležne Županijske lučke uprave Općina u nekoliko navrata tražila preuzimanje upravljanja lukom no to još uvijek nije realizirano.

Mislav Burđelez (KLGB Luka Korda) rekao je za govornicom kako ”cavtatski ugostitelji imaju pad prihoda od 20 do 50 posto” te je pitao načelnika Lasića hoće li razmisliti o promjeni naplate korištenja javnih površina tijekom cijele godine.

Načelnik Lasić odgovorio mu je kako ne zna odakle mu podaci o padu prihoda kada Općina barata podacima o povećanju od 4 – 5 posto.
”Sukladno tome mi razmišljamo o povećanju naknade za javne površine, ne smanjenju za sljedeću godinu”, odgovorio je načelnik Lasić nakon čega je vijećnik Burđelez demonstrativno napustio sjednicu Općinskog vijeća.

Na sjednici je među ostalim donosena odluka o izmještanju sjedišta Muzeja i galerija Konavala iz Cavtata na Grudu protiv čega se pobunila Ljubica Brailo te istaknula kako se više mora ulagati u Cavtat.
Načelnik Lasić je na te prigovore odgovorio kako su Konavle veće i šire od samog Cavtata te kako je svaki dio Konavala jednako vrijedan.
”U Cavtatu je sjedište Općine, na Grudi će biti sjedište Muzeja i galerija Konavala, a u Čilipima sjedište Komunalnog društva. U Cavtat su se u posljednjih godinu i pol dana uložila značajna sredstva, a onaj tko želi može jasno vidjeti što je napravljeno, što se radi, a najavili smo i što ćemo još napraviti. No ja moram to reći, meni je jednako važno uložiti sredstva u selo Šilješci, dovesti vodu u Bane, popraviti podzide u Dunavama”, rekao je načelnik Lasić.