Načelnik Lasić u Pridvorju otvorio izložbu ”Trasiranje komunikacija”

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić otvorio je u četvrtak navečer u Pridvorju izložbu Trasiranje komunikacija Riječ je o prezentaciji uskotračne željezničke pruge kroz Konavle čija je dionica Donja Glavska – Zelenika. Planiranje i trasiranje je započelo 1898. godine a završilo 1901. godine kad je puštena u promet.
Izložba se sastoji od prezentacije originalne projektne dokumentacije za gradnju željeznice u Konavlima o čemu je i na izložbi bilo riječ. Uz izloženu dokumentaciju prikazivana je i projekcija filma po nazivom Željezna trasa Konavala mladoga konavoskog umjetnika Jakova Piplice u kojoj je na zanimljiv način doneseno kazivanje Nika Zlovečere, jednog od radnika željeznice. U Konavlima je vrlo snažno sjećanje na željeznicu koja je do 70ih godina prilazila kroz Konavle. Ona kao prvenstveno vojno strateški objekt postala je okosnica razvoja Konavala, danas osim što predstavlja vrijednu industrijsku baštinu Konavala nedjeljiv je dio identiteta Konavala.

 

Na izložbi su govorili ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić koja je prigodnim govorom podsjetila na godišnjicu otvaranja novog odjela u Pridvorju prije godinu dana i ukratko je objasnila koliko se toga napravilo u kratkom vremenu. Upozorila je na zahtjevne uvjete rada u Muzejima i galerijama Konavala s obzirom na svega 12 zaposlenika u četiri muzejske jedinice i izrazila ponos na kvalitetu rada s malim resursima. Nakon ravnateljice riječ su uzele autorice izložbe Helena Puhara i Lucija Vuković, kustosice u Muzejima i galerijama Konavala koje su na projektu izložbe radila 2 godine. Izložba je prvotna bila zamišljena kao program inovativnih praksi koje je Ministarstvo kulture financijski potpomoglo. Riječ je bila o kombiniranoj prezentacije klasične građe i interpratacija suvremenih umjetnika. Izložba je prvotno bila namjenjena Kući Bukovac ali je na kraju realizirana u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu. Katalog uz izložbu je zamišljen kao vodič kroz arhitektonsko ostvarenje željezničke pruge u Konavlima. Autor fotografija koje su korištene u katalogu i koje su izložena je priznati hrvatski fotograf Boris Cvjetanović. Osim presnimaka projektne dokumentacije na izložbi su prezetnirani i originalni nacrti trase koji su dio građe Muzeja i galerija Konavala.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić je otvorio izložbu i u svom govoru pohvalio rad Muzeja i galerija Konavala i izrazio oduševljenje programom. Među posjetiteljima na otvorenju su bili Tomislav Petrinec, glavni konzervator u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Niko Kapetanić, predsjednik DPDS-a. Izložba će biti otvorena do 2. prosinca 2018.