Tražilo se mjesto više za predavanje o arheološkim istraživanjima na lokalitetu Sveti Ivan u Ljutoj

U prepunom Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u petak je održano predavanje profesora povijesti i diplomiranog arheologa Domagoja Kristovića o recentnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu sv. Ivan, Ljuta. Kristović je i sam sudjelovao na istraživanjima te je predstavio nova, preliminarna saznanja o terenu koji je završen tek prije mjesec dana.

Otkrivene su 4 faze lokaliteta. Antička tj. kasno antička faza u kojoj je pronađena rimska vila rustika s epigrafičkim natpisom i spomenom obitelji Tarius koja je u to vrijeme živjela na području Konavala. Rano srednjovjekovna faza, točnije 11. stoljeće, u kojoj je jednobrodna, trotravejna crkva nasjela na zidove vile rustike. Kasno srednjovjekovna faza (15. st.) u kojoj se pregrađuje crkva, ali je od nje ostao sačuvan samo južni zid crkve te novovjekovna faza u kojoj se obnavlja crkva te se nadograđuje trijem.

Predavanju su nazočili članovi bratstva sv. Ivan, Ljuta koji su potaknuli obnovu te Niko Kapetanić predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, koji su zaslužni za obnovu i arheološka istraživanja lokaliteta. Nakon predavanja je uslijedilo prikladno druženje uz tratimjenat.
Za dva tjedna (07.12.) održati će se predavanje Helene Puhare o arheološkim istraživanjima na poluotoku Ratu u Cavtatu.