Kustosica Helena Puhara o tajnama koje krije lokalitet Rat

U sklopu ciklusa predavanja o recentnim arheološkim istraživanjima u Konavlima u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala održano je predavanje kustosice Helene Puhare na temu Arheološka istraživanja, lokalitet Rat.

Lokalitet se nalazi na krajnjem dijelu, zapadnoj padini poluotoka Rat u Cavtatu. Riječ je o reprezentativnom arhitektonskom kompleksu, javnom gradskom prostoru. Prema pronađenom pokretnom materijalu, lokalitet se datira u razdoblje od 1. st. pr. Kr. do 4. st. po. Kr.
Arheološka istraživanja na lokalitetu od prvih iskopavanja početkom 20. stoljeća od strane društva Epidaur (Odbor za iskapanje i čuvanje Epidaurskih starina), preko istraživanja koje su vodili Dubrovački muzeji 80-ih godina 20. stoljeća do recentnih istraživanja pod vodstvom Muzeja i galerija Konavala doprinijela su boljem poznavanju povijesti Cavtata.
Puhara je istaknula da je tijekom posljednjih istraživanja pronađen i in situ fragmentirani fresko oslik, kojega datiramo najvjerojatnije, prema analogijama u 3. st. po. Kr. Osim predstavljanja lokaliteta Puhara je predstavila povijest i važnost rimske kolonije Epidaur (današnji Cavtat). Nakon predavanja uslijedio je prikladni tratimjenat.