Otvorena izložba „Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku“

U subotu, 15. prosinca 2018., u Kući Bukovac u Cavtatu, otvorena je izložba „Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku“.

Izložba predstavlja deset djela Vlaha Bukovca iz zbirke Kuće Bukovac u Cavtatu, od kojih se najveći broj po prvi put predstavlja javnosti. Skice u olovci i ulju nastajale su u Cavtatu krajem 1900. godine kao
pripremne studije za reprezentativnu kompoziciju „Dvostruko krunisanje na nebu i zemlji“ koja je u siječnju 1901. godine montirana na strop dubrovačkog kazališta. Tada je Bukovčevu dekoraciju, koja i danas krasi strop dubrovačkog kazališta, razgledao velik broj Dubrovčana. Izložba u Kući Bukovac skreće pozornost na kompoziciju koju je sam Bukovac smatrao jednom od svojih najuspješnijih dekorativnih radnji, i uvodi nas u detalje teme i izvedbe ovog djela Vlaha Bukovca.
Na otvorenju izložbe su se prigodnim riječima posjetiteljima obratili ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić te autorica izložbe Lucija Vuković, a izložbu je otvorio Božo Lasić, načelnik općine Konavle.
Ovu izložbu u Kući Bukovac možete pogledati do 1. travnja 2019. godine.