OPĆINSKO VIJEĆE Usvojen paušalni porez na dohodak za iznajmljivače i kampove u Konavlima

Na 12. sjednici Općinskog vijeća usvojena je Odluka o visini paušalnog poreza na dohodak po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu. Riječ je o usklađivanju s nacionalnom legislativom, a odlukom Općinskog vijeća visina paušalnog iznosa po krevetu sada iznosi za naselja razvrstana u razred A (Cavtat) 500,00 kuna, za naselja razvrstana u razred B (Molunat) 350,00 kuna, za naselja razvrstana u razred C (Zvekovica, Čilipi) 300,00 kuna te za naselja razvrstana u razred D (sva ostala mjesta) 200,00 kuna. Visina paušalnog iznosa poreza po smještajnoj jedinici u kampu iznosi za Cavtat 350,00 kuna, za Molunat 300,00 kuna, za Zvekovicu i Čilipe 250,00 kuna te za sva ostala mjesta 150,00 kuna.

Načelnik Lasić obrazložio je ovu točku rekavši kako su ti iznosi na raztini Trstenog.

”Mislim da smo našli pošteno rješenje, respektiramo ljude koji su uložili u svoje smještajne jedinice. Nije to neka zarada za Općinu, ali sve će se uložiti u turizam”, rekao je načelnik,

Na sjednici je donesena i odluka o kupnji zemljišta na Grudi za potrebu eventualnog proširenja groblja.

Vijećnička pitanja

Ljubica Brailo pitala je može li Općina u suradnji s ljekarnom na Grudi ukloniti barijere i olakšati pristup osobama koje hodaju s pomagalom, a tražila je i pojašnjenje oko izmjena Prostornog plana Općine.
Načelnik Lasić rekao je kako će vidjeti što se da napraviti vezano za problematiku ljekarne, a što se tiče izmjene prostornih planova istaknuo je kako svi mogu dati zahtjev na izmjenu.
”Mi imamo praksu da prikupljamo tijekom vremena te zahtjeve i kad ih se skupi dovoljno idemo u izmjene. Svatko može dati zahtjev, bez obzira je li u tijeku izmjena ili ne”, rekao je načelnik.
Luko Šubašić pitao je što je s ulazom u Cavtat te hoće li on biti spojen na buduću brzu cestu od Zračne luke do Dubrovnika. Pitao je što se može napraviti oko smeća kod skretanja za Zračnu luku, kao i oko uzdignuća na tom predjelu koje je, po njemu najvjerojatnije uzrokovano miniranjem.
Načelnik je odgovorio kako projekt brze ceste još nije napravljen te stoga ne zna hoće li ulaz biti u sklopu brze ceste.
”Naše komunalno redarstvo je već reagiralo na to smeće, a to izdignuće ceste najvjerojatnije jest zbog miniranja i ja sam već razgovarao s nadležnima na tu temu”, rekao je načelnik.
Srđan Meštrović pitao je jesu li podnesene sve mjere protiv palmine pipe te hoće li biti uređenja pistupnih staza za kupališta oko rata.
”Svako tretiranje palmi nas dođe oko 20 tisuća kuna, a mi smo među prvima to napravili. Žao mi je zbog vizuala Cavtata, palme su 30-tih godina prošlog stoljeća donesene iz Herceg Novog i postale su dio Cavtata. Nažalost njima nema spasa i moramo pod hitno naći što staviti umjesto njih. To moramo napraviti već u idućim mjesecima. Česmina je možda najbolje rješenje”, rekao je načelnik, dok je pročelnik za komunalne poslove Miljenko Mikulić dodao kako postoji nekoliko rješenja i za spasiti postojeće palme.
Što se tiče pristupnih puteva, načelnik je odgovorio kako će to biti riješeno.
Lucija Miljanić pitala je što je s koncesijom za radio stanicu koju je Općina svojedobno imala kao i što je s opremom koja je za to bila namijenjena. Predložila je i osnivanje jedne ”Internet stranice koja bi obuhvaćala sve informacije iz Konavala”.
Pročelnik Mario Curić istaknuo je kako se na općinskim stranicama na dnevnoj bazi ažuriraju podaci, a što se tiče koncesije za radio frekvenciju iz upita, ista nije aktivirana u roku, a nedostajalo je političke i financijske podrške.
Vlaho Mujo pitao je može li se ograditi predio mosta na cesti uz Vučji kraj gdje su sada postavljeni konopi. Zanimalo ga je i koji su projekti prijavljeni i za koje se mogu očekivati sredstva iz EU.
Načelnik Lasić rekao je kako je rekonstrukcija tog predjela u skorom planu, a pročelnik za poslove EU Perica Pušić rekao je kako je u posljednjih dva mjeseca Općini odobreno pet projekta.
”To je plaža u Tihoj, reciklažno dvorište, vrtić na Grudi, projekt ”Podignimo ljestvicu visoko”, te projekt produljenog boravka u vrtićima. Ukupno nam je odobreno 24 milijuna kuna. Imamo još dva projekta, vatrogasni dom na Grudi i kanalizacija na Mećajcu. Ako bi nam i ti projekti prošli imali bi prolaznost od 99 posto”, rekao je Pušić.

Minuta šutnje

Inače, sjednica je počela minutom šutnje za Konavljanina Ivicu Zvrka i njegovo dvoje kolega koji su poginuli u tragičnoj nesreći u HE Dubrovnik u Platu.