Ministar Marić u pratnji načelnika Lasića i predsjednika OV Simovića obišao tvrđavu na Prevlaci, službeno obilježen početak radova na budućem Muzeju austrougarske mornarice

Ministar državne imovine Goran Marić u pratnji načelnika Općine Konavle Boža Lasića, predsjednika Općinskog vijeća Iva Simovića, župana Nikole Dobroslavića te predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Nika Kapetanića obišao je danas tvrđavu na Prevlaci čime je službeno obilježen početak radova na budućem Muzeju austrougarske mornarice.

Ministar Marić je ovom prilikom naglasio kako ga veseli vidjeti da su radovi započeli te kako je izvješten da će biti završeni u predviđenom roku od četiri do pet godina.
”Moram priznati da sam se prije nešto više od godinu dana kada sam potpisao ugovor o prijenosu korištenja tvrđave na Općinu, pitao hoće li i kada radovi započeti te kada će završiti. S radošću sam danas primio vijest da oni ne kasne, a od predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine gosp. Kapetanića sam doznao kako će biti gotovi u za to predviđenom roku”, rekao je ministar Marić te se osvrnuo i na druge teme o kojima je razgovarao s načelnikom Lasićem i njegovim suradnicima.
”Razgovarali smo o dinamici prijenosa vlasništva na zemljištu Republike Hrvatske u korist Općine Konavle u svrhu izgradnje Osnovne škole Cavtat. Nadam se kako će ta priča biti završena do Uskrsa. Među ostalim temama razgovarali smo o prijenosu vlasništva nad drugim nekretninama u vlasništvu RH koje mogu prijeći u vlasništvo Opine Konavle, u prvom redu za sportsko-rekreacijski centar na Grudi, zatim park i ostale nekretnine koje su na području Općine Konavle, a mogu se prebaciti u općinsko vlasništvo”, rekao je ministar Marić.
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako je ovaj radni posjet ministra iskoristio za rješavanje niza neriješenih imovinsko-pravnih pitanja.
“Na prvom mjestu je izgradnja OŠ u Cavtatu, a potom uređenje športsko-rekreacijskog centra na Grudi gdje je veliki dio zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Što se tiče OŠ Cavtat, to je u završnoj fazi rješavanja i nadam se da ćemo uskoro potpisati ugovor o ustupanju zemljišta za izgradnju škole,” rekao je načelnik Lasić.
Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je ovo sjajan primjer upravljanja državnom imovinom.
“Ovo je sjajan primjer kako upotrijebiti državnu imovinu na pravi način, na korist lokalne i regionalne zajednice. Vlada, a posebno ovo ministarstvo pokazalo je da se može upravljati dobro državnom imovinom. Općina je s DPDS-om ugovorila način obnove, a DPDS je započeo radove”, rekao je župan.
Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) Niko Kapetanić rekao je kako je obnova tvrđave na Prevlaci politički projekt, jer iza njega stoje Vlada RH, ministarstva kulture i državne imovine te Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Općina Konavle.
„Želimo obnoviti objekt da učvrstimo granicu i da bude ovdje lijepo doći, a i da ne zveckamo oružjem već pružimo ruku prijateljstva svim susjedima. Ideja je predstaviti austrougarsku ratnu mornaricu sa svim državama koje su tad bile uključene. Kupili smo muzejsku zbirku za pola milijuna eura“, objasnio je Kapetanić. Napomenuo je kako su radovi skupi i zahtjevni pa će DPDS aplicirati na EU fondove.