ZLATNI CVIJET 2019. Članice žirija iznijele svoje dojmove u Konavoskim dvorima

Cavtat je ove godine finalist međunarodnog izbora organizacije Communities in Bloom, za međunarodni Zlatni cvijet 2019., stoga su članice žirija za Međunarodni Zlatni cvijet, Lorna Mcilroy iz Kanade i Andrea Bocsi iz Mađarske posjetile Cavtat i Konavle, te svoj đir završile u Konavoskim dvorima uz rijeku Ljutu koja je idealno mjesto za kraj njihovog posjeta.

U ime Općine Konavle i Turističke zajednice Konavala okupljene je pozdravio direktor turističke zajednice Frano Herendija koji nije skrivao zadovoljstvo i ponos zbog kandidature Cavtata za ovako prestižnu nagradu, a nije ni mala stvar što je Cavtat jedini hrvatski predstavnik u ovom izboru, i kao takav je prošao prvi kvalifikacijski krug, te postao jedan od međunarodnih finalista ovog natjecanja.

”Natjecanje za Međunarodni Zlatni Cvijet koje provodi Svjetska krajobrazna asocijacija „Communities in Bloom” sa sjedištem u Kanadi, jedan je od najboljih mogućih načina promoviranja zelenijeg i što urednijeg okoliša u svjetskim i europskim gradovima i mjestima. Cilj samog programa je ohrabriti lokalne vlasti i građane da očuvanjem okoliša poboljšavaju kvalitetu života na svom području. Unapređujući stalni razvoj ovo natjecanje doprinosi povećanju javne svijesti i edukaciji u svezi očuvanja okoliša, što sve zajedno pridonosi održavanju i poboljšavanju kvalitete okoliša, kvalitete života i krajolika i zaštititi ruralnog i urbanog ambijenta, a sve u funkciji održivog razvoja”, kazao je Herendija.

”Ova kandidatura je priznanje za sve ono što smo učinili u Cavtatu u zadnjih par godina. Od uređenja hortikulture, infrastrukture, komunalnih projekata, kulturnih događanja … Uspjeh je što smo uopće kandidirani za ovakvu nagradu, a nadam se da ćemo polučiti i što bolji rezultat”, bio je kratak načelnik Lasić.

”Ovo je moj prvi posjet ovom dijelu Hrvatske, impresionirana sam strašću kojom ljudi pristupaju svemu što rade. Strastveni su oko svoje hrane, svoje povijesti, svoje prirode… Oduševljena sam. Tu strast vidim kod običnih ljudi, kod političara kod svih s kojima sam se susrela. To je nešto prekrasno i stvarno sam pod dojmom”, kazala je Lorna Mcilroy iz Kanade.

Druga članica žirija Andrea Bocsi iz Mađarske već je posjetila Cavtat, ali danas ga je gledala drugim očima.

”Bila sam tu prije 15 godina kao turist, i vidim veliki napredak koji ste postigli u Cavtatu koji nije samo sunce i more, već nudi niz sadržaja za kvalitetan odmor i boravak. Ovo je prekrasno mjesto za djecu, koja su tu opuštena i mogu svašta naučiti i vidjeti. Kad sam bila prije 15 godina uživala sam u suncu, moru, smještaju … A sada uviđam više kulture, posjetila sam muzej u Čilipima, kuću Vlaha Bukovca, i nakon 15 godina napredak je jasno vidljiv i čestitam vam na tome”, rekla je ona