U Konavlima održana sjednica Predsjedništva Hrvatske zajednice općina

U zgradi Općine Konavle u ponedjeljak je održana sjednica Predsjedništva Hrvatske zajednice općina.

Načelnik Lasić ovom je prilikom istaknuo zadovoljstvo činjenicom da se sjednica održala upravo u najjužnijoj hrvatskoj općini te dodao kako je među najvažnijim točkama dnevnog reda danas bila odluka o usvajanju teksta Smjernica za provedbu fiskalne decentralizacije u Republici Hrvatskoj.

Osim toga, među ostalim raspravljalo se i o prijedlogu strategije vezane uz promjenu Zakona o zaštiti životinja, prijedlogu pokretanja projekta „Centar lokalne samouprave u ruralnoj Hrvatskoj“, te postupku i mogućim problemima za općine vezano uz postupak vraćanja oduzete imovine nasljednicima vlasnika imovine oduzete za vrijeme socijalističkog režima bivše SFRJ.

Inače, načelnik Lasić član je predsjedništva HZO-a, a predsjednik zajednice je Martin Baričević, saborski zastupnik i načelnik Općine Jasenice.

Sjednici je nazočio i župan Nikola Dobroslavić.

Zajednica okuplja 324 općine u RH, a temeljni cilj joj je zastupanje interesa i potreba članica kao i promicanje afirmativnih stavova kada su u pitanju općine. Zajednica otvara mnoga pitanja i nameće se kao aktivan partner unutar društvenog i političkog spektra te zagovara delegiranje nadležnosti u području poput osnovnoškolskog obrazovanja i primarne zdravstvene zaštite i posebice fiskalne decentralizacije.