DAN OPĆINE KONAVLE 2019. U Cavtatu otkriven spomenik Vlahu Bukovcu, MiGK vraćene njegove slike

U sklopu proslave Dana Općine Konavle u Cavtatu je danas otkriven spomenik Vlahu Bukovcu, rad akademskog kipara Petra Dolića. Spomenik ovom velikom Cavtaćaninu otkrili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i načelnik Božo Lasić. Svečanosti su nazočili i zamjenica župana Žaklina Marević, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenik načelnika Općine Ivo Radonić, predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović, općinski vijećnici, Konavoke i Konavljani. Svečanost su nastupima uveličali i klapa Cavtajke, Cavtatske mažoretke te Limena glazba Cavtat.

Izaslanica hrvatskog premijera i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je tom prilikom kako će spomenik biti lijep podsjetnik na značaj hrvatskog velikana.
”Ovim Cavtaćani Bukovcu vraćaju dug, ali je to i podsjetnik kako je nakon rata obnovljena materijalna i nematerijalna baština Konavala. Iako je od Bukovčeve smrti prošlo gotovo stotinu godina, i danas u hrvatskoj kulturi nastavljamo otkrivati veličinu njegovog djela te istraživati sav njegov utjecaj i doprinos”, rekla je Obuljen Koržinek.
Konavoski načelnik Božo Lasić istaknuo je kako je ”Bukovac volio Cavtat, a Cavtat Bukovca”, napomenuvši kako se i po Bukovcu Cavtat već generacijama prepoznaje u svijetu.
”Ovo je velik dan za Cavtat, kojem je Bukovac poklonio niz predivnih slika. Njegova je ljubav prema Cavtatu bila neizmjerna i nije doživio vratiti se u mjesto. Ipak, mi smo ga ovim vratili i mislim da smo dobro učinili”, izjavio je Lasić.
Autor spomenika Petar Dolić rekao je kako se, razmišljajući o stvaranju spomenika, odlučio na način koji je blizak ljudima.
”Bukovac sjedi na klupi koja dozvoljava da ga se zagrli, kao što je on volio Cavtat. Tako se može osjetiti uzajamna ljubav Cavtaćana i Bukovca. Također, portret sam preuzeo s njegovog autoportreta, s prepoznatljivim šeširom. Nedostajalo mi je svjetlo pa sam na njegov blok za slikanje ugradio inoks ploču na kojoj zrcali svjetlo na njegov portret. Imao sam jako velik izazov i strahopoštovanje i trebalo mi je oko godinu dana, nakon pet ili šest idejnih skica“, rekao je Dolić.

Slike konačno vraćene Cavtatu

Nakon otkrivanja somenika u Kući Bukovac potpisan je sporazum o smještaju 225 slika Vlaha Bukovca, Jelice Bukovac, Ivanke Bukovac, Jelice Lele Radosavljević te Olge Solovljeve koje su nasljednici Vlaha Bukovca ostavili zajedno sa namještajem i arhivom u Kući Bukovac kako bi se formirao memorijalni muzej Vlaha Bukovca. Godine 2004., kad je Kuća Bukovac obnovljena vraćeni su svi predmeti, namještaj i slike u Cavtat, ali su slike formalno ostale zavedene u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i u Konavlima su čitavo vrijeme temeljem posudbenih ugovora.
Premda je Ministarstvo još 2004. odlučilo da se slike prenesu odnosno zavedu u inventarne knjige Muzeja i galerija Konavala taj posao do danas nije bio obavljen. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, Općini Konavle i Gradu Dubrovniku stvoreni su preduvjeti da se današnjim potpisima ravnatelja UGD-a Tonka Smokvine i ravnateljice MiGK Antonije Rusković Radonić slike i formalno vrate u Cavtat.
Načelnik Lasić ovom je prilikom zahvalio ministrici Obuljen Koržinek i gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću na doprinosu u rješavanju ovog problema koji se vukao dugi niz godina. Gradonačelniku je uručio i mali kip Bukovca koji će svoje mjesto, potvrdio je Franković, pronaći u Konavoskom salonu u zgradi Grada Dubrovnika.
Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je zadovoljstvo što je mogla pomoći u rješavanju ovog birokratskog problema, a naglasila je kako su slike koje prelaze MiGK zalog u daljnje proučavanje i širenje fundusa ovog velikog umjetnika.
Ravnateljica MiGK Antonija Rusković Radonić zahvalila je na pomoći ministrici Obuljen Koržinek, načelniku Lasiću, gradonačelniku Frankoviću kao i ravnatelju UGD-a Tonku Smokvini.

U ponedjeljak svečana sjednica Općinskog vijeća

U ponedjeljak 21. listopada na Vojskom dolu bit će položeni vijenci na spomen ploču satniku HV-a Matu Golubiću, u župnoj crkvi sv. Jurja održana sveta misa za poginule hrvatske branitelje, a u Čilipima položeni vijenci na spomenik „Konavoska mati“.
Središnji dio proslave bit će istog dana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle u športskoj dvorani na Grudi, dok program proslave završava u utorak 22. listopada koncertom klasične glazbe u župnoj crkvi sv. Nikole u Čilipima.