Ne propustite Noć muzeja u Konavlima

Kao i svake godine Muzeji i galerije Konavala doprinose nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja svojim organiziranim programima. Kako bi svi zainteresirani mogli stići i na programe Dubrovačkih muzeja, ove godine program je organiziran u ranijim terminima. Tematski su programe povezali uz obljetnice i podsjećanja na godine koje su za naše muzeje od određenog značaja, a šećer na kraju predstavljanje je nove slikovnice o Vlahu Bukovcu. U svakoj muzejskoj jedinici uz redovni će program biti organizirane radionice i igraonice za najmlađe.

Program Noći muzeja 2020.

ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA

17:00 Mala dramska igraonica – Reci mi konavoskom poslovicom!

Budući da je na izložbenom programu u muzeju aktualna izložba Minijature konavoske mudrosti, osmislili smo dječji program kako bi kroz igru, pantomimu i ples usvojili što veći broj starih konavoskih poslovica.

18:00  Sve naše godine – podsjetnik na važne momente stvaranja muzeja

Od samog stvaranja do danas povijest Zavičajnog muzeja Konavala vrlo je turbulentna. Javnim izlaganjem muzejske pedagoginje Maris Stanović podsjetit ćemo naše posjetitelje na trenutke stvaranja, razaranja i ponovnog uzleta našeg Zavičajnog muzeja.

  • gradnja muzejske zgrade, tada seoske štedionice
  • Turističko društvo osniva muzej
  • razaranje u Domovinskom ratu
  • Zavičajni muzej u sastavu MIGK-a
  • preuzimanje Zbirke VUC
  • ponovno otvaranje muzeja
  • novi postav, izložbena djelatnost, Povelja predsjednice

 

ODJEL ZA ARHEOLOGIJU obilježava 600 godina Dubrovačke Republike izložbom Fragmentirani uzusi Sokola i popratnim programom.

17:00 Radionica keramike za djecu u kojoj će polaznici imati priliku otkriti tajne stvaranja glinenog posuđa pod vodstvom naših vještih restauratorica.

17:30 Predavanje Tragovima Dubrovačke Republike kustosice Jelene Beželj uz aktualnu izložbu Fragmentirani uzusi Sokola.

18:00 Predavanje mladog povjesničara Marka Vodopije o padu Dubrovačke Republike povodom obljetnice službenog ukidanja Republike 31. siječnja 1808. godine.

KUĆA BUKOVAC

17:00 Glazbeno-edukativna radionica za djecu organizirana je povodom 110 godina postojanja Limene glazbe Cavtat čiji će članovi upoznati polaznike radionice s radom i djelovanjem Limene glazbe te instrumentima koje će moći isprobati.

19:30 Predstavljanje slikovnice Vlaho BukovacOdrastanje I. autorice Lidije Crnčević i ilustratorice Nore Mojaš. Slikovnica je drugi nastavak ciklusa od šest slikovnica o liku i djelu Vlaha Bukovca. Na predstavljanju će, uz autorice, sudjelovati Jelena Obradović Mojaš.