Prijavite se na radionice čipkarenja na batiće

Umijeća izrada čipki, nekad sveprisutnih ukrasa u kućanstvima, odijevanju i sakralnom ruhu, polako nestaju iz suvremenog života. Na području cijele Hrvatske čipke nalazimo na ruralnom i sakralnom ruhu, bilo da je riječ o čipkama na iglu ili na batiće. Za razliku od čipke na batiće, nama u primorskom kraju poznatije su čipke na iglu kao što su paška i hvarska čipka. Čipku na batiće danas poznajemo kao lepoglavsku čipku premda je nalazimo i u konavoskom ruhu što potvrđuje njenu sveprisutnost u prošlosti.
Osim što se nalazi na konavoskim pokrivačama koje su nošene do druge polovice 19. stoljeća, čipka na batiće krasi brojne upotrebne tekstilne predmete koji su korišteni u kućanstvu. Posljednje osobe koje su izrađivale čipku su dumne picokare u gradu, dok na terenu nije zabilježena takva radinost.
Upravo zbog oskudnih saznanja i potrebe da upoznamo mogućnosti umijeća, Muzeji i galerije Konavala organizirali su radionicu čipkarenja na batiće s vrsnim čipkarom i edukatorom Igorom Berošom iz Zagreba koji niz godina provodi edukaciju čipke na batiće. Radionica će se održavati od 10. do 14. ožujka, od 16 do 20 sati. Osigurali su za Vas batiće i sav materijal koji je potreban. Broj polaznika je ograničen, pa mole sve da se prijave na info@migk.hr, zmk@migk.hr ili na telefon 020 690 641, 020 772 249.