Načelnik Lasić o otvorenom pismu predsjednika Udruge ugostitelja Mislava Burđeleza: Cijene javnih površina u Cavtatu su manje nego u jednoj Makarskoj, a u krizi oni koji imaju više trebaju pomoći onima koji imaju manje

Načelnik Općine Konavle reagirao je na otvoreno pismo koje je uputila Udruga ugostitelja Općine Konavle, odnosno njezin predsjednik Mislav Burđelez. U pismu se naime traži od Općine Konavle da se zbog korona virusa provedu izmjene Odluke o plaćanju naknade za javne površine

Otvoreno pismo spomenute udruge možete pročitati OVDJE.

”Poštovani g. Burđelez,

S velikom sam pozornošću pročitao Vaše pismo, koje ste, na moje iznenađenje, odmah dostavili i medijima, pa ću i ja isto postupiti s odgovorom Vama, te ću ga uputiti i preko medija.

U vašem pismu tražite od mene, kao općinskoga načelnika, da donesem odluku kojom bi se pomoglo ugostiteljskim djelatnicima oslobađanjem naknade za javnu površinu u zimskim mjesecima.

Vjerujem da Vam je kao dugogodišnjem vijećniku Općinskoga vijeća zasigurno poznato da je donošenje takve odluke u nadležnosti Općinskoga vijeća, a ovom Vas prilikom podsjećam da ste zadnji put nazočili sjednici Općinskoga vijeća 21. prosinca 2018. godine, a na kojoj se, između ostaloga, raspravljalo o Planu i programu korištenja dijela javnih površina u Općini Konavle. Znači li to da Vas, kao izabranoga vijećnika, zanima samo tematika koja je u vezi s radom ugostitelja, kada niste smatrali potrebnim da se pojavite ni na jednoj od ostalih 8 sjednica Općinskoga vijeća koje su se u međuvremenu održale, a na kojima se raspravljalo o vrlo važnim temama za sve stanovnike Konavala.

No, da se vratim na Vaš prijedlog o smanjenju naplate javnih površina.
Naime, smatram da je još rano donositi bilo kakve odluke u svezi s tim jer sezona još nije ni počela, a i većina je ugostiteljskih objekata u Cavtatu još uvijek zatvorena.
Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u prva je dva mjeseca čak zabilježeno povećanje turističkoga prometa od pet posto, dakle još uvijek se ne može govoriti o tome koliki će utjecaj na ovogodišnju sezonu imati ovo stanje s koronavirusom. Iako smatram da može biti velikih problema ako se epidemija ne dovede pod kontrolu u svekolikom smislu, a ne samo u gospodarskom, kojega Vi spominjete u Vašem dopisu, i to samo za one, složit ćete se, koji i nisu egzistencijalno najugroženiji.

Kada govorite o ogromnom povećanju cijena, moram Vas podsjetiti da je do povećanja cijena korištenja javnih površina došlo nakon 8 godina i to nakon pažljivih usporedbi sa sličnim turističkim destinacijama u odnosu na koje je Cavtat zaostajao 50 posto. Tim se povećanjem cijena javnih površina izjednačila s, primjerice, cijenom 5. zone u Dubrovniku i još je uvijek za 30 posto niža od Makarske i 40 posto od Korčule.
Isto tako, podsjećam da je Općina ponudila svim ugostiteljima, koji rade 10 mjeseci godišnje, 50 posto popusta za razdoblje od 1. studenog do 31. ožujka.

Treba naglasiti i da svi ugostitelji ostvaruju preko 80 posto svojih prihoda na javnim površinama u vlasništvu Općine Konavle, a sredstva od naplate javnih površina koriste se namjenski za uređenje komunalne infrastrukture (novi ulaz u Cavtat), zelenih površina (zaštita palmi na rivi u Cavtatu) i sl., a sve u cilju općega uređenja Cavtata. O tome svjedoče i tri prestižne međunarodne nagrade koje je prošle godine dobio Cavtat, čemu su osim Općine i Turističke zajednice zasigurno doprinijeli ugostitelji i ostali turistički djelatnici Cavtata.

U posljednjih nekoliko godina, nadam se da ćete se složiti sa mnom, Općina Konavle uložila je značajna sredstva upravo u Cavtat, kao administrativno, ali prije svega turističko središte, možda i nauštrb drugih mjesta u Konavlima, pa je za očekivati i da se određeni prihodi koji se akumuliraju od turizma u Cavtatu ulože i za poboljšanje kvalitete života u cijelim Konavlima, a ne da se gledaju samo partikularni interesi.

Žao mi je što u Vašem pismu niste pokazali empatiju i za druge skupine stanovništva u Konavlima o kojima Općina skrbi, pa vas podsjećam da na području Konavala djeluje čak sedam vrtića, Dom za starije i nemoćne, Hitna pomoć, laboratorij za vađenje krvi, dvije komunalne tvrtke i za sve je to potrebno osigurati sredstva u općinskom proračunu. Upravo o tome ja, kao općinski načelnik s mojim suradnicima, moram razmišljati na način da zadržim sve te razine usluga i standarde koje smo postigli za sve stanovnike Konavala.

Na kraju želim istaknuti da je moje mišljenje o ovoj mogućoj krizi koja bi nas mogla zadesiti takvo da bi oni koji imaju više trebali pomoći onima koji imaju manje jer, složit ćete se, kako su u proteklim godinama ugostitelji Cavtata, zahvaljujući odličnim turističkim sezonama, akumulirali poprilična financijska sredstva i hvala Bogu da je tako. No, isto tako ponavljam da sam svjestan činjenice kako može doći do velikih problema koji će, nažalost, pogoditi one najugroženije u našoj zajednici i tu Općina kao predstavnica cijele zajednice mora priteći u pomoć.”

S poštovanjem,

Općinski načelnik

Božo Lasić, dipl. iur.

Odgovor Općine Konavle na otvoreno pismo Udruge ugostitelja Općine Konavle (pdf)