Važna obavijest maslinarima: Zabilježeno povećanje odraslih jedinki maslinine muhe

Iz Ministarstva poljoprivrede obavještavaju maslinare da se nakon perioda u kojem smo bilježili smanjenje populacije maslinine muhe ( 7-20 kom/feromonskoj lovci), ovih dana bilježi ponovno značajniji porast odraslih jedinki maslinine muhe druge generacije ( 30-60 kom/feromonskoj lovci).
Na području Dubrovačko-neretvanske županije, u tijeku je promjena vremenskih prilika te je sa ponedjeljka na utorak pala kiša, poslije čega slijedi pad noćne temperature na 18°-26°C, a dnevne temperature će u prosjeku pasti na 21°-30°C što će omogućiti optimalne uvjete za polaganje jajašaca u plodove, a potom i masovniji razvoj maslinine muhe.
Zato maslinarima, poslije kiše, preporučuje se ili nastaviti s provođenjem preventivnih mjera suzbijanja, metodom zatrovanih mamaca ili tretiranje cijelog nasada. Izbor metode ovisi o prethodno poduzetim mjerama zaštite, lokalitetu i konkretnom stanju u masliniku koji se temelji na praćenju maslinine muhe žutim pločama (prag štetnosti 2-3 maslinine muhe/tjedno).

Zbog ukidanja pripravaka sistemičnog djelovanja na osnovi aktivne tvari dimetoata ( Rogor 40, Calinogor, Chromgor, Perfekthion) i ograničenog djelovanja pripravaka na osnovi deltametrina, apeliramo svim maslinarima da se aktivno uključe u mjere smanjenja populacije odraslih jedinki maslinine muhe, jer ukoliko zaraza značajnije uđe u maslinike, sada kad su pred branje, preostat će nam samo zbrajanje nastalih šteta.
Pripravke koristiti prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.