BLUEMED Virtualno uronite u podmorje Cavtata

Objavljen je promotivni video projekta BLUEMED koji je, uz ostale partnere, provodila Regionalna agencija DUNEA na pilot području podmorja Cavtata.

U sklopu projekta su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji istraživane dvije lokacije s amforama i dolijama, a tijekom zarona na nalazištu s antičkim dolijima kod otočića Supetar otkriveni su drveni ostaci broda iz 1. stoljeća. Kroz projekt je bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centra za promicanje znanja koji se nalazi u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju.Također, ronilački centar Epidurum na korištenje je dobio opremu vrijednu oko 200 tisuća kuna s kojom će kroz sustav podvodnih tableta ponuditi interaktivni posjet nalazištima svim zainteresiranima.

Centar za promicanje znanja dio je BLUEMED projekta koji kroz aktivnosti planiranja, testiranja i upravljanja podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja nastoji poduprijeti razvoj strategija, planova i smjernica za održiv i odgovoran model razvoja turizma u obalnim i otočnim područjima Mediterana.

Promotivni video objavljen je na službenom youtube kanalu projekta, a prikazuje dugogodišnji zahtjevni rad znanstvenika, ronioca i svih uključenih u aktivnosti BLUEMED projekta.

Inače, u sklopu projekta BLUEMED, početkom godine otvoren je Centar za promicanje znanja u sklopu Odjela za arheologiju Muzeja i galerija Konavala u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a u kojem je moguće virtualno uranjanje u bogato podvodno arheološko nalazište podmorja Cavtata.

Projekt BLUEMED sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupan proračun projekta je 2.797.549,00 eura, a osigurano je 85 posto sredstava proračuna, odnosno 2.377.916,65 eura.