Načelnik Lasić primio ovogodišnju dobitnicu Nagrade za životno djelo Terezu Kesoviju

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić sa zamjenikom Ivom Radonićem i vijećnikom Vlahom Mihatovićem primio je danas glazbenu divu i ovogodišnju dobitnicu nagrade za životno djelo Tezeru Kesoviju.

Ovu Konavoku s francuskom adresom za nagradu je nominirao KUD Čilipi zbog iznimnog doprinosa iz područja glazbene kulture te iznimnog doprinosa u stvaranju ugleda Konavala. Odluka je kao i za ostale laureate jednoglasno prihvaćena na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

U prijedlogu KUD-a Čilipi za dodjelu nagrade za životno djelo gđi. Terezi Kesoviji istaknuto je kako se radi o hrvatskoj pjevačici poznatoj po svom širokom rasponu glasa i opernom stilu pjevanja. Osim na području bivše Jugoslavije, imala je i vrlo uspješnu glazbenu karijeru u Francuskoj, te je dva puta nastupala na Pjesmi Eurovizije.
Prvi nastup pred većim auditorijem Tereza je imala 1961. u zagrebačkom Varijeteu, a prvi inozemni nastup bio je na festivalu Pjesma za Europu u St. Vincentu u Italiji 1962. Tijekom karijere, koja traje preko 45 godina, Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima, gdje je bila i nagrađivana. S festivala u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu publika je pamti po pjesmama autora: Zdenko Runjić, Nikica Kalogjera, Arsen Dedić, Kemal Monteno, Đelo Jusić, Stipica Kalogjera, Andrej Baša i drugih.
U Francuskoj je tijekom 1960-ih i 1970-ih izgradila karijeru. Francuska karijera počinje još 1965., kad pjeva “Larinu pjesmu” (La Chanson de Lara) iz filma Doktor Živago. Za svoga boravka u Francuskoj Tereza surađuje s poznatim zvijezdama kao što su Serge Lama, Tino Rossi, Gilbert Bécaud i Ritta Pavone. Vrhunac je njen solistički koncert u pariškoj Olympiji održan 1988. godine. Poslije 19 godina, 16. studenog 2007., Tereza je održala trijumfalan povratnički koncert u Olympiji.Tereza je napisala i dvije uspješne autobiografske knjige i to Libertas (izdavač Mirta) 1994. te To sam ja (Večernji list) iz 2014. godine.
Za svoj umjetnički rad Tereza je nekoliko puta bila nagrađivana prestižnim društvenim nagradama, među kojima su i Nagrada Vlaho Paljetak 1977., te Nagrada Đeki Srbljenović za poseban doprinos Splitskom festivalu 2000. Godine 1999., Tereza je odlikovana i proglašena Vitezom Visokog odličja za doprinose u kulturi (Chevalier des Arts et Lettres), koju dodjeljuje predsjednik Republike Francuske, a ubrzo potom uručena joj je i Zlatna povelja humanizma.
Dobitnica je nagrade Porin za životno djelo 2009. Iste godine dobiva i nagradu grada Dubrovnika za životno djelo. Nagradu Porin dobiva i 2017. za najbolji album zabavne glazbe u prethodnoj godini za Oči duše u izdanju Dallas Records.