DAN OPĆINE KONAVLE 2020. Položeni vijenci na Vojskom dolu i u Čilipima, dodijeljena priznanja laureatima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća

Polaganjem vijenaca na Vojskom dolu na spomen ploču hrvatskom vitezu satniku Matu Golubiću počela je ovogodišnja proslava Dana Općine Konavle. Nakon Svete Mise za branitelje u župnoj crkvi sv. Jurja u Stravči u Kneževom dvoru u Pridvorju održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle, a u popodnevnim satima na spomeniku „Konavoska Mati“ u Čilipima položeni su vijenci za sve poginule u Domovinskom ratu.

Sjednica je ove godine zbog epidemioloških prilika bila zatvorenog tipa. Načelnik Lasić uvodno se zahvalio svim vijećnicima, kako vladajućim tako i opozciji rekavši kako je u ovom mandatu diskurs u vijećnici bitno drugačiji i prije svega konstruktivan.

”Moram istaknuti kako smo puno puta prihvatili konstruktivne prijedloge i usvajali kritike koje su imale za cilj boljitak Konavala. Važno je da se svi uhvatimo za isti štap, a pokazali smo da to možemo”, rekao je načelnik Lasić.

Podsjetio je kako je u ovom mandatu završeno nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, od novog ulaza u Cavatat, nove zgrade Općine u sklopu koje je i butiga i tržnica, izgradnje kanalizacijskog sustava na Grudi, izgradnje kanalizacije u Moluntu (u tijeku), obnove brojnih igrališta diljem Konavala, usvajanja demografskih mjera za mlade, rješavanja brojnih imovinsko-pravnih pitanja, osiguravanja nove lokacije za izgradnju Osnovne škole Cavtat na Rajkovom dolu, povratka ureda Hrvatske pošte u Dubravci kao i tamošnje butige i brojnih drugih.

Načelnik Lasić se zahvalio i ovogodišnjim laureatima na njihovu doprinosu za svoju općinu.
Podsjetimo, na prošloj redovnoj sjednici Općinskog vijeća jednoglasno je odlučeno da se Nagrada za životno djelo dodijeli Terezi Kesoviji zbog iznimnog doprinosa iz područja glazbene kulture i promocije Konavala, Nagrada Općine Konavle Ivu Bobiću za izuzetan i osobito vrijedan doprinos iz područja gospodarstva te Mihu Radoviću za izuzetan i osobito vrijedan doprinos iz područja glazbene kulture. Vijećnici su također jednoglasno odlučili da se Zahvalnica Općine Konavle dodijeli Mihu Katušiću za doprinos u Domovinskom ratu.

”Jučer sam primio ovogodišnju dobitnicu Nagrade za životno djelo gospođu Terezu Kesoviju i moram kazati da sam se oduševio koliko je to jedna jednostavna osoba kojoj su Konavle uvijek bile na prvom mjestu. Također, velika zahvala Ivu Bobiću koji je jedan od začetnika ugostiteljstva na našim prostorima i čestitam mu još jednom na nagradi za najbolji restoran Večernjakove patrole za što je dobio njihovu ‘Veliku zvijezdu”, rekao je načelnik Lasić.

”Nažalost gospar Miho Radović nije mogao biti s nama, ali će u njegovo ime nagradu preuzeti njegov sin Mario. Za njegov dugogodišnji rad, posebice s djecom, ovom prilikom izražavam veliku zahvalnost”, istaknuo je on.

Načelnik Lasić na sjednici je s posebnim pijetetom uručio Zahvalnicu Općine Konavle Mihu Katušiću, koji je kao mladić prošao pakao ratnog zarobljeništva u Zenici i Foči, a kao pripadnik Hrvatske vojske sudjelovao je u oslobađanju Knina u akciji Oluja.

”Miho hvala ti na svemu što si napravio u stvaranju hrvatske države. Zbog tvog samozatajnog života ljudi vjerojatno ni ne znaju tvoj ratni put i sve što si prošao u Domovinskom ratu. Snimka na kojoj ti šalješ pozdrav Konavlima iz akcije Oluja ostala je uklesana u sjećanju svakog Konavljanina”, rekao je načelnik Lasić.

Na kraju svečane sjednice Tereza Kesovija zapjevala je Konavle moje na odušavljenje svih prisutnih.