Načelnik Lasić: Županijski Stožer civilne zaštite ima našu punu podršku za traženje oštrijih mjera

Stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije zatražio je od Nacionalnog stožera da se za grad Dubrovnik te općine Ston, Dubrovačko primorje, Župu dubrovačku i Konavle ne popuštaju mjere već zbog nepovoljne epidemiološke situacije postrože, rečeno je na konferenciji za novinare u petak u Dubrovniku.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare kako smo mi prve mjere, zatvaranje vrtića i osnovnih škola, te prilagođavanje rada u komunalnim tvrtka i ustanovama u vlasništvu Općine Konavle uveli odnosno zatražili već prošli tjedan.
”Radimo maksimalno što možemo. Nema mjesta panici i vjerujem da će se u narednom razdoblju pasti brojka zaraženih. Moram istaknuti kako ne mislim da su se Konavljani nešto posebno drugačije ponašali i malo mi je čudno sve. Je li ovo neki novi soj virusa možda, ne znam, to mora struka dati odgovor”, rekao je načelnik Lasić te dodao kako će se produljiti i postojeća zabrana sportskih okupljanja u Konavlima.

Župan Nikola Dobroslavić s načelnikom Stožera CZ DNŽ Joškom Cebalom i ravnateljem ZZJZ DNŽ Matom Lakićem te čelnicima JLS-ova sa šireg dubrovačkog područja u obraćanju javnosti rekao je kako osim brige za zdravlje sugrađana moramo voditi računa o pripremi turističke sezone.
”Imamo povećanje broja zaraženih, a to predstavlja i opterećenje za OB Dubrovnik i zato smo odlučili zatražiti postroženje mjera. Zdravlje sugrađana je na prvom mjestu, a moramo i osigurati dobru epidemiološku situaciju zbog gospodarstva i nadolazeće turističke sezone. Mi smo u crvenoj zoni, daleko od žute kao i zelene koja nam je potrebna za pripremu sezone”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera CZ DNŽ-a Joško Cebalo istaknuo je kako će se nove mjere odnositi na Grad Dubrovnik te općine Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston.

”Od 1. ožujka nastavlja se provoditi Odluka Nacionalnog Stožera koja je trenutno na snazi uz određene izmjene. Zabranjuju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu (prethodno 25), na privatnim okupljanima i svečanostima može biti prisutno najviše do 8 osoba iz najviše 2 različita kućanstva (prethodno deset osoba), poslodavcima se preporučuje organizacija rada od kuće, odnosno u smjenama te uvođenje kliznog radnog vremena gdje god je takva organizacija rada moguća, a stožerima jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije nalaže se provoditi pojačani nadzor svih propisanih epidemioloških mjera”, rekao je načelnik Cebalo.

”Stožer od početka ima za cilj zaštiti zdravlje i živote sugrađana, ali moramo i osigurati i bolničke kapacitete i zaštitu naših starih. Svi smo mi svjesni da nam se život u proteklih godinu dana promijenio, ali apeliram na razumijevanje jer su ovakve odluke nužne. Moramo čuvati živote i osigurati uvjete za turističku sezonu”, istaknuo je on.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako se trenutno događa ubrzani rast zaraženih, naročito u Konavlima.
”Kada govorimo o kumulativnoj 14-dnevnoj incidenciji ta brojka je u Konavlima narasla sa 1108 na 2565 što je povećanje od 130 posto. U Župi dubrovačkoj je u istom razdoblju rast sa 360 na 912 što je 150 posto. U Gradu Dubrovniku je sa 439 porast na 634 što čini oko 44 posto. U Dubrovačkom primorju to je skok sa 184 na 461, Stonu s 40 na 121. Usporedbe radi na razini Dubrovačko-neretvanske županije to je porast od 71 posto, s 309 na 529”, rekao je Lakić te dodao kako su brojke na Korčuli i Neretvi ipak puno niže.