Sudjelujte na predavanju „Proizvodnja jaja slobodnim načinom držanja kokoši nesilica“

Općina Konavle nastavno na studiju razvoja poljoprivrede organizira predavanje s temom „Proizvodnja jaja slobodnim načinom držanja kokoši nesilica“, koje će se održati u sobi za sastanke Općine Konavle u Cavtatu, u subotu 1. svibnja s početkom u 19 sati, a održat će ga prof.dr.sc. Zlatko Janječić, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ulaskom Hrvatske u članstvo EU u potpunosti je napuštena proizvodnja jaja u klasičnim kavezima te su prihvaćeni alternativni uzgoji, od kojih je jedan i slobodan uzgoj kokoši nesilica. Ovaj uzgoj podrazumijeva da se osim objekta za smještaj, kokošima osigura i po mogućnosti što više zatravnjeni ispust. Za ovakav su način proizvodnje zainteresirani uzgajivači na OPG-ima koji imaju do 350 kokoši nesilica (prilagođeno zakonima u RH) i trenutno ih je na području Hrvatske oko 200. Oni jaja plasiraju na tržište izravnom prodajom na kućnom pragu, tržnicama ili putem zadruga u trgovačke centre.

Na predavanjima će biti opisani objekti i oprema potrebna za smještaj kokoši nesilica, izbor hibrida nesilica, hranidba nesilica, zaštita zdravlja te mogućnosti izravne prodaje ovako proizvedenih kokošjih jaja.

Predavanje će biti organiziramo uz strogu provedbu epidemioloških mjera, a broj mjesta je ograničen. Prijaviti se možete putem mail-a: info@opcinakonavle.hr ili na tel: 479-868.