Predstavnici Općine Konavle predvođeni načelnikom Lasićem i predsjednikom OV Simovićem položili vijenac ispred zloglasnog logora Morinj u Crnoj Gori

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić s predsjednikom Općinskog vijeća Ivom Simovićem i vijećnikom Ivom Radonićem te bivšim konavoskim logorašem Zlatkom Bagojem u nedjelju je na ulazu u logor Morinj položio vijenac i odao počast svim zatočenicima iz Dubrovnika i Konavala koji su tijekom Domovinskog rata u tom logoru bili mučeni i zlostavljani, ali i svim Hrvatima iz Boke koji su tamo bili zatočeni zbog neslaganja s velikosrpskom ideologijom.

Načelnik Lasić ovom prilikom je rekao kako je u Morinju nažalost bilo najviše Konavljana te kako su ovakva dostojanstvena obilježavanja, pa makar i 30 godina kasnije put ka uspostavljanju dobrog dijaloga među našim narodima.
”Samo bivši zatočenici znaju koliki su pakao prošli u tim logorima koji su svi redom bili mjesta koje zdrav razum ne može pojmiti. Prošlo je tri desetljeća od agresije na naše domove i njihove patnje, a ovim odavanjem počasti stvaramo temelje za ostaviti prošlost u prošlosti. Neke stvari nećemo nikada zaboraviti, ali oprostiti moramo zbog sebe i naše djece”, rekao je načelnik Lasić.
Vijence su položili predstavnici hrvatske i crnogorske delegacije u kojima su bili i ministar vanjskih i europskih poslova RH Goran Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, državni tajnik MVEP-ija Frano Matušić, predsjednica Saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Crne Gore, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.