Načelnik Lasić, predsjednik OV Simović i pročelnik Curić položili vijenac i zapalili svijeću za ubijene Konavljane na Orsuli

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić, predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović te pročelnik Mario Curić u utorak su na Orsuli, u spomen na ubijene konavoske domobrane u noći 1944. godine, položili vijenac i zapalili svijeću.
Nakon prigodne molitve, u čast 13 poginulih Konavljana, simbolično je spušten vijenac niz liticu Orsule te su obljetnicu obilježili i Dubrovački trombunjeri pucanjem iz svojih trombuna.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić naglasio je kako je riječ o strašnoj tragediji.
”Pokušajmo svi zamisliti kako je izgledalo jutro, to strašno jutro kad su tih 13 mladića, koje su izvadili iz zatvora, doveli na ovo mjesto i metkom u potiljak završili njihov život. No, nijedan se zločin ne može sakriti, tako ni ovaj. Naš mještanin Marko Trtoman uspio je tu priču i ispričati, i nama je Konavljanima ostala u sjećanju sve do 90-ih godina kad smo ovdje podignuli spomen u sjećanje na njih. Mi ovdje slavimo njihovu žrtvu, sjećamo ih se da se ovo nikad više ne bi dogodilo. To je jedna strašna tragedija. Ovdje počinje Daksa, Bleiburg i sve što se iza dogodilo”, rekao je načelnik Lasić.
Vijence su na Orsuli položili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Hrvatskog domobrana Dubrovnik te članovi obitelji ubijenih vojnika.
Nakon Orsule predstavnici Općine Konavle položili su vijence u više mjesta u Konavlima u kojima su živote izgubili nedužni Konavljani. Njihove žrtve prisjetili su se u Gabrilima, Banima, Čilipima i Karasovićima.