DAN OPĆINE KONAVLE 2021. Položeni vijenci na Vojskom dolu i u Čilipima, dodijeljena priznanja laureatima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća

Polaganjem vijenaca na Vojskom dolu na spomen ploču hrvatskom vitezu satniku Matu Golubiću počela je ovogodišnja proslava Dana Općine Konavle i 29. obljetnice oslobođenja Konavala. Nakon Svete Mise za branitelje u župnoj crkvi sv. Jurja u Stravči u Kneževom dvoru u Pridvorju održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle, a u popodnevnim satima na spomeniku „Konavoska Mati“ u Čilipima položeni su vijenci za sve poginule u Domovinskom ratu. Svečanostima su nazočili i pripadnici Udruge Specijalne jedinice policije Grom iz Karlovca kao i pripadnici 5. bojne 1. gardijske brigade ”Tigrovi”.

Sjednica je i ove godine zbog epidemioloških prilika bila zatvorenog tipa.

Načelnik Lasić rekao je kako se i ove godine svečana sjednica Općinskog vijeća održala pod epidemiološkim mjerama te kako vjeruje da će sljedeća, 30. obljetnica oslobođenja Općine Konavle biti ipak u normalnim okolnostima.

”Bez obzira na krizu uzrokovanu koronavirusom mi smo polučili velike uspjehe. Sve projekte koje smo imali mi smo nastavili, a odlučili smo se i na nove projekte i u tom smislu pripremamo potrebnu dokumentaciju. Naravno da smo naišli na financijske poteškoće, ali trebamo odlučnost i hrabrost da završimo sve ovo što smo započeli i uvjeren sam da će to dogoditi. U posljednjih godinu dana u Moluntu smo nastavili izgradnju kanalizacije, na Grudi smo je skoro završili, započeli smo izgradnju Vatrogasnog doma na Grudi vrijednosti gotovo 14 milijuna kuna, pripremamo projekt izgradnje škole u Cavtatu i dječjeg vrtića, uskoro očekujemo lokacijsku dozvolu za boćarsku dvoranu u Dubravci, održali smo cijelu komunalnu infrastrukturu”, rekao je načelnik Lasić te dodao kako je Općina Konavle 2019. godine imala 63 milijuna kuna izvornih prihoda, dok je prošle godine ta brojka bila 31 milijun.

”Uz takvo stanje ovo što smo uspjeli zadržati i održati za nas je ogromni uspjeh”, rekao je načelnik Lasić.

Načelnik se ovom prilikom zahvalio i ovogodišnjim laureatima na njihovu doprinosu za svoju općinu rekavši kako su svojim primjerom pokazali kako se treba ponašati te kako su svi redom itekako zaslužili nagrade.

Podsjetimo, na prošloj redovnoj sjednici Općinskog vijeća odlučeno je da Nagradu za životno djelo dobije profesor emeritus Krešimir Veselić zbog iznimnog doprinosa iz područja kulture i očuvanja nematerijalne baštine Konavala. Profesor Veselić autor je nedavno objavljene knjige ”Blago konavoskijeh riječi”.
Nagradu Općine Konavle dobio je i HNK Slaven Gruda zbog iznimnog doprinosa iz područja športa i tjelesne kulture i u povodu 100. obljetnice osnutka kluba, potom Restoran Konavoski dvori – Esculap Teo d.o.o. Močići zbog iznimnog doprinosa iz područja prostornog uređenja i zaštite okoliša i realizacije projekta prvog hrvatskog zelenog restorana te doktorica pedijatrije Nada Marković zbog iznimnog doprinosa iz područja zdravstva i socijalne skrbi za svoj dugogodišnji predani rad na očuvanju zdravlja djece.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je ovom prilikom kako Konavle i Dubrovnik surađuju i funkcioniraju zajedno, ali je naglasio i da to nije uvijek bilo tako.

”Ne tako davno, Konavle i Dubrovnik su se tako reći gledali preko nišana. Bilo je više svađe nego suradnje, ali vjerujem da smo u posljednje četiri i pol godine ispravili takav način ophođenja Grada Dubrovnika prema Općini Konavle i krenuli novim putem suradnje i zajedničkog rješavanja problema koje imamo. Kriza nas je samo dodatno zbližila”, rekao je Franković te dodao kako je Grad Dubrovnik, jednako kao i Općina Konavle od 2019. do 2020. godine izgubio gotovo pola izvornih sredstava iz proračuna.

”Nije bilo jednostavno, ali moramo se zahvaliti Vladi RH  koja nam je osigurala nužna sredstva za tekuće funkcioniranje”, rekao je on te dodao kako je ovo vrijeme teških odluka i odgovornosti.

”Nekad se ne može razumjeti odluke koje nisu na tragu kruha i igara, ali ispravnost takvih odluka će se pokazati kroz nekoliko godina. Treba istaknuti i kako se brojni projekti financiraju iz fondova EU, posebice kroz ITU program koji će nas povezati. Vrijeme je teško, ali nije bezizlazno i vjerujem da ćemo kroz sljedeću godinu moći vraćati dugove koji su se stvorili kada je gospodarstvo zbog pandemije prestalo funkcionirati”, rekao je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima 29. obljetnicu oslobođenja Općine Konavle i Dan Općine.

”Čestitam vam svima na uspjesima koje ostvarujete, Konavle su među najuspješnijim općinama u cijeloj Hrvatskoj. Ono što radite za ovu općinu je prava stvar. Suradnja Županije i Općine je odlična i mi nastojimo pomoći koliko god možemo. Teška su vremena, nije lako voditi ove brodove, ali se na muci poznaju junaci. Nama treba stabilnost i sigurnost krajnjeg Hrvatskog juga i moramo biti čvrsti i oprezni. Kod Trebinja se planira graditi neka nova zračna luka, očito je da se radi o manevru, bilo političkom bilo geostrateški vojnom. Nastojat ćemo to spriječiti i prema tome smo već poduzeli određene korake”, rekao je župan Dobroslavić te za kraj čestitao svim dobitnicima priznanja.