Sastanak u Zagrebu: Načelnik Lasić s premijerom Plenkovićem razgovarao o aktivnostima zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine

Načelnik Općine Konavle ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice općina Božo Lasić nazočio je u srijedu u Zagrebu na sastanku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županima i predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj na temu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i koordiniranog odgovora na njezine posljedice s naglaskom na provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

Načelnik Lasić ovom je prilikom iskazao svoju potporu ukrajinskom narodu istaknuvši kako se Konavle itekako sjećaju agresije koju su pretrpile u Domovinskom ratu.
Posebice se osvrnuo na problematiku pohađanja vrtića za ukrajinsku djecu dok su u izbjeglištvu, a zatražio je od Vlade RH da pomogne u sufinanciranju takvih situacija kao i posljedičnu nužnu reviziju vrtićkih standarda.

Također, načelnik Lasić zatražio je od Vlade da pomogne u sufinanciranju smještaja za izbjeglice u privatnim obiteljskim objektima ističući kako su brojni Hrvati već otvorili vrata svojih domova raseljenim osobama i obiteljima iz Ukrajine.

Premijer Plenković rekao je kako je prema posljednjim podacima, u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, od čega je 4.556 žena, odnosno 48,7%, zatim 1.172 muškaraca, odnosno 12,5%, te 3.629 djece, odnosno 38,8%.
Posebno je važno, istaknuo je, pitanje smještaja te najavio da će se odluka o pokrivanju troškova toga smještaja naći i na današnjoj sjednici Vlade.

”Cijelo vrijeme vodimo cjelovitu, zaokruženu politiku dobrodošlice, solidarnosti i prihvata ukrajinskih izbjeglica s dignitetom jer to je ono što smo dužni napraviti i što želimo učiniti”, poručio je premijer.