Načelnik Lasić na predstavljanju knjige ”Srcem kroz planine”: Planina čini dobre ljude

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić nazočio je u subotu navečer u prostorijama Matice hrvatske na Grudi, predstavljanju knjige ”Srcem kroz planine” autora Ranka Dragičevića, koji je zajedno s prijateljem Danielom Lončarom prošle godine prohodao stazom Via Adriatica od Pule do Prevlake.

Tih 49 dana puta imali su humanitarni karakter pod nazivom ”1100 kilometara za 1100 terapija” za udrugu Brački pupoljci koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju.
Načelnik Lasić ustvrdio je uvodno kako je u privatno vrijeme pasionirani planinar te kako ”planina preporađa čovjeka”.
“Planina čini dobre ljude. Osobno volim planinariti i nikad nisam sreo lošeg čovjeka koji je planinar. Kada na Velebitu provedete noć prvi put i pogledate zvijezde, ta ljepota se ne može opisati. Ja sam vjernik i za mene je taj prizor dokaz da Bog voli ljepotu, te da je On tu s nama”, rekao je načelnik Lasić.

Autor Ranko Dragičević istaknuo je kako mu je put od 1100 kilometara vratio vjeru u čovječanstvo te kako je za bračke mališane prikupljeno 170 tisuća kuna.
”U tih 49 dana stvarno smo svašta doživjeli, ali najviše pamtite ljude koji su vam izašli u susret i pomogli. Tolika količina dobrote je nešto što nisam mislio da je moguće doživjeti”, rekao je Dragičević koji je knjigu napisao iz dnevničkih audiozapisa kojima je bilježio svaki dan puta.

„1100 kilometara za 1100 terapija“ humanitaran je i vrlo izazovan planinarski pothvat koji je pratio poznatu planinarsku rutu Via Adriatica, duž koje su planinari prošli 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine. Tijekom cijeloga trajanja akcije, građani su sponzorirali kilometre koje su Daniel i Ranko prelazili svakoga dana i tako donirali sredstva Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“ koja godišnje organizira prosječno 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču.

Vrijedi istaknuti i kako je dio prihoda od prodaje knjige također namijenjen radu udruge ”Brački pupoljci”.