SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA: Predstavljen projekt sanacije rive u Cavtatu, usvojeno izvješće o radu načelnika i izvješće Zaklade ”Otac Ivan Fiorović”

U Cavtatu je u ponedjeljak održana 6. sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle. Kao dopuna dnevnog reda, vijećnicima je predstavljan projekt sanacije postojeće obale i izgradnje gata, odnosno sanacije rive u Cavtatu. Ispred ŽLU Dubrovačko-neretvanske županije vijećnicima su detalje objasnili ravnatelj Antun Banovac sa suradnikom Nikom Butiganom.
”Ukupna duljina obalne crte je 303 metra, sanira se obala u duljini od 50 metara na istočnom dijelu u podmorju, a izgradnja novog obalnog zida je u duljini 253 metra. Moramo ojačati nosivo tlo, napravljena su geomehanička ispitivanja i prijedlog je izraditi 739 šljunčanih stupnjaka kako bi se dobila potrebna nosivost tla. Procijenjena vrijednost zahvata je 33 milijuna kuna, a predviđeno trajanje radova je tri uzastopne godine od 1.11. do 31.3. zbog turističkog karaktera Cavtata”, istaknuo je Butigan.
Načelnik Lasić napomenuo je kako ga veseli činjenica da uskoro počinju radovi, te kako se na tom projektu radilo preko 15 godina i da je napokon došlo vrijeme da se i započne sa radovima.

Izvješće radu načelnika
U uvodnom objašnjenju svog izvješća o radu za drugu polovicu 2021. godine načelnik Lasić je rekao kako će se osvrnuti i na projekte na kojima se radilo, a dobili su svoj nastavak i u ovoj godini ili će uskoro biti poduzeti konkretni koraci.
”Ovih danas se očekuje lokacijska dozvola za školu u Cavtatu, u iduća tri mjeseca ide predaja dokumentacije za građevinsku dozvolu, a u idućih mjesec dana predaja dokumentacije za cestu prema školi”, rekao je načelnik. Istaknuo je kako je Ministarstvo raspisalo natječaj za gradnju vrtića na koji će se Općina svakako javiti. U idućih par mjeseci ide procedura za finalizaciju Prostornog plana Općine Konavle. Radovi u Moluntu se nastavljaju normalno, ulica Frana Laureana, kao i cesta u Dubravci”, rekao je načelnik Lasić.

Izmjenu odluke o prometovanju u povijesnoj jezgri Cavtata obrazložio je pročelnik Miljenko Mikulić rekavši kako se ponovno dozvoljava ulazak taxi vozila i vozila koja rade opskrbu jahti.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o izvršenju Programa socijalno-zdravstvenih potreba u 2021.g., Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u sportu za 2021.g. kao i Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u kulturi za 2021.godine.

Na sjednici je usvojen i Etički kodeks nositelja političkih dužnosti u Općini Konavle. Pročelnik Curić uvodno je istaknuo kako je riječ o zakonskoj obvezi koju je nužno ispoštovati do sredine lipnja.
U Etičkom kodeksu se navodi kako je svrha Etičkog kodeksa jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju dužnosti članova Općinskog vijeća i članova radnih tijela Općinskog vijeća, promicanje etičnog ponašanja i vrijednosti koje se zasnivaju na temeljnim društvenim vrijednostima i široko prihvaćenim dobrim običajima te jačanje povjerenja građana u nositelje vlasti na lokalnoj razini.
Provođenje Kodeksa provodi Etički odbor koji čine predsjednik i dva člana, te Vijeće časti koje čini predsjednik i četiri člana. Isti će biti naknadno odabrani.

Zaklada “Otac Ivan Fiorović”
Na sjednici je usvojeno i izvješće o radu i izvješće o prihodima i rashodima Zaklade ”Otac Ivan Fiorović”, a na sjednici je s mjesta upravitelja razriješen načelnik Božo Lasić.
”Zaklada dobro funkcionira, ona je prikupila značajna financijska sredstva. U vrijeme kada smo sastavljali izvješće nije se još održala humanitarna večera u Konavoskim dvorima koju je organizirao naš ugostitelj Mato Đurović i još mu jednom na tome zahvaljujem. Mi smo sada osigurali stipendije za šest studenata za dvije godine, a dijelom skrbimo o dvije obitelji u Konavlima. Po zakonu o sprječavanju sukoba interesa ja ne mogu biti na čelu Zaklade, a novi upravitelj će biti izabran od strane Upravnog vijeća”, rekao je načelnik Lasić.
Dodao kako je kako Zaklada daje mogućnost pomoći ljudima u potrebi te kako treba nastaviti ovako dobro raditi kako bi opravdali i utvrdili povjerenje ljudi koji doniraju sredstva za njezin rad.

Vijećnici su na sjednici prihvatili i prijedlog o prodaji zgrade bivšeg restorana u Moluntu.