Predstavnici Općine Konavle na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke povodom 30. obljetnice oslobođenja i Dana općine

Predstavnici Općine Konavle na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća Ivom Simovićem nazočili su u četvrtak na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke povodom Dana Općine kao i 30. obljetnice oslobođenja Župe. Sjednici su, među ostalima, nazočili ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, saborski zastupnik Branko Bačić i brojni drugi uzvanici.

Na današnjoj sjednici predsjednik udruge hrvatskih branitelja Konavle Vlaho Ivaniš primio je u ime udruge Povelju zahvalnosti Općine Župa dubrovačka.

”Danas smo ovdje zahvaljujući vama koji ste prije 30. godina bili u ratnim postrojbama i kroz vojne operacije deblokirali širi dubrovački kraj te oslobađali ovaj prostor i Župu dubrovačku. Ovdje smo zahvaljujući vama koji i danas nakon 30 godina kroz svoje udruge proistekle iz Domovinskog rata njegujete, štujete i baštinite uspomenu na Domovinski rat. Svakako najveću zahvalnost s najvećim poštovanjem moramo iskazati prema onima koji nisu više s nama, prema poginulim hrvatskim braniteljima. Dragi roditelji, supruge, sinovi i kćeri, budite ponosni na žrtvu koju su vaši najmiliji dali u Domovinskom ratu. Iako je prošlo 30 godina, vjerujem da svima nama koji smo sudionici Domovinskog rata, da su nam još itekako žive slike. Župa je bila opustošena, agresor je uništio sve, sve što je hrvatsko, uništio je naše domove, naše gospodarstvo, infrastrukturu”, prisjetio se načelnik Silvio Nardelli.

”Župa je danas u mnogočemu drukčija, a u nekim dijelovima neprepoznatljiva. Međutim, nažalost, postoje i dijelovi Župe koji nas još uvijek podsjećaju na Domovinski rat. Stalan su podsjetnik na razaranja. Tu najviše mislim na još uvijek neobnovljene Kupare i dio Plata. Čvrsto vjerujem da ćemo u jednoj jako dobroj suradnji s Ministarstvom i Vladom, premostiti sve prepreke za početak revitalizacije Kupara. Vjerujem da ćemo svi skupa vrlo skoro biti svjedoci početka obnove Kupara, a da će nakon same obnove Župa i Hrvatska dobiti nešto što još uvijek nemaju. Za Plat smo uredili apsolutno sve da investitor krene s obnovom, ali to ipak ovisi o njima i o mogućnosti ulaganja. Kao Općina ne težimo onome da vratimo brojke koje smo imali prije Domovinskog rata. Dapače, jednim strateškim planiranjem i održivim razvojem želimo Župu pozicionirati na turističkom tržištu ondje gdje ona pripada kao što Župa zaslužuje”, rekao je načelnik Nardelli.

”Danas u ovoj svečanoj prigodi neću spominjati naše mnogobrojne projekte, ali moram reći da je prema svim pokazateljima, Župa jedna od najboljih općina u Hrvatskoj. To vidimo po mnogočemu. Svakako moram naglasiti i dobru suradnju sa svim investitorima koji nam dolaze, koji su upravo izabrali Župu dubrovačku za mjesto svog ulaganja i daljnjeg poslovanja, a ni to nije slučajno. Svega toga ne bi bilo da nema jedne dobre atmosfere, dobre suradnje na lokalnoj razini među samim djelatnicima općine, ali i prema našim vezanim društvima. Zbog te suradnje Župa je danas ugodno mjesto za život njenih stanovnika. Da smo na pravom putu, pokazuje mnogo stvari. Župa nam je svaki dan brojnija, stalno dolaze novi stanovnici, u jaslicama i vrtićima imamo preko 500 djece, a u osnovnoj školi 900 djece. To je najveća škola u cijeloj županiji. Dolaze nam ovdje mlade obitelji. Cilj nam je graditi Župu da svakim danom bude sve bolja. Dužni smo to prema našoj djeci, ali i prema onima koji su dali život za našu slobodu”, naglasio je Silvio Nardelli.