Prezentacija električnog autobusa u Konavlima

Prezentacija električnog autobusa marke MAN s probnom vožnjom održana je u sjedištu Libertasa u Komolcu, na dubrovačkim ulicama, ali i u Konavlima.

Niskopodni električni autobus dug je 12 metara i raspolaže kapacitetom 77 putnika. Doseg autobusa u uvjetima vožnje kreće se od 300 do 350 kilometara dnevno s jednim punjenjem baterija.

Direktor Libertasa Franko Mekišić ovom prilikom istaknuo je važnost prihvaćanja novih tehnologija u svim sferama poslovanja, posebice u javnom prijevozu.

„Određeni niz godina u Libertasu traje proces uvođenja ekološko prihvatljivijih vozila u promet. Tako smo EU sredstvima već nabavili 11 novih s Euro 6 normom, a novih 18 također stižu zahvaljujući EU fondovima. Dodatni iskorak predstavlja elektrifikacija, to će biti jedan obilan pothvat jer osim samih autobusa bit će potrebno osigurati punjenje istih. Elektrifikacija je budućnost. Libertas je toga svjestan i aktivno radimo na tome“ istaknuo je Mekišić.

Autobus je demonstriran i predstavnicima Općine Konavle. Načelnik Općine Bož Lasić ovom je prilikom istaknuo kako su električna vozila, a to uključuje naravno javni prijevoz, budućnost.

”Živimo u vremenu kada nemamo luksuz zatvarati oči pred nužnosti većeg poštovanja našeg životnog prostora. To podrazumijeva promjenu ka ekološki održivim varijantama ne samo prijevoza nego naše potpuno preispitivanje odlaganja otpada, odnosno njegovo pretvaranje u resurs umjesto da ga gledamo kao teret”, rekao je načelnik Lasić.