Tri servisna seta za bicikle postavljena u Konavlima

Dubrovačko-neretvanska županija u okviru projekta “MIMOSA – Maritime and Multimodal sustainable passenger transport solutions and services“ , a u suradnji s Općinom Konavle, postavila je tri servisna seta za bicikla, na lokacijama Popovići, Ljuta i Pridvorje. Servisni setovi uključuju servisni stup i stalak za bicikle. Također, u okviru istog projekta u Popovićima se odvijaju radovi na uređenju informativnog ciklopoint središta koje će biti opremljeno opremom za bicikliste, uz instaliranje 19 bike servis setova i 20 novih parking stalaka za bicikle na 19 lokacija Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt se provodi u okviru Interreg V-A IT-HR 2014-2020.

Inače, Dubrovačko-neretvanska županija je voditelj radnog paketa 5 (WP5) od ukupno 6 paketa, a usmjeren je na koordinaciju aktivnosti u ulaganje i instaliranje opreme te drugih pratećih radova. Izrađeni su „Operativni plan razvoja cikloturizma na području DNŽ sa standardima“ i „Razvojni plan nautičkog turizma na području Dubrovačko-neretvanske županije“. Instalirana su 2 aqualiftera za osobe s posebnim potrebama (Korčula i Dubrovačko primorje) dok će još 3 aqualiftera biti instalirana u Orebiću, Konavlima (Molunat) i Župi dubrovačkoj. U izradi je i web stranica za cikloturizam na području naše Županije.

Cilj projekta je poboljšati kvalitetu, sigurnost i ekološku održivost prijevoznih usluga u obalnom prometu promicanjem multimodalnosti i povezivanjem više oblika prometa u području provedbe programa. Naglasak je na korištenje prijevoznih sredstva koji su ekološki odobreni. Specifični cilj je podizanje razine svijesti građana i turista o intermodalnim rješenjima i promjena ponašanja istih. Kako bi se potaknule promjene u ponašanju putnika oko održivih mogućnosti mobilnosti, potrebno je osigurati analize, studije i projekte – investicije kojima bi se učinkovito približilo javnosti (građanima i turistima) nova saznanja i mogućnosti povezivanja više vrsta oblika prijevoza uz naglasak na ekološki odobrena prometan sredstva.