Započelo uređenje piknik parka i dječjeg igrališta u sklopu projekta „ĆIRO II“

Započeli su radovi izgradnje i opremanja dječjeg igrališta i piknik parka na Vojskom dolu, koji se odvijaju u sklopu cjelovitog uređenja i opremanja Ćirove staze, a što se financira EU sredstvima iz projekta ĆIRO II (puni naziv: Cross-border Thematic Tourism Destination Old Narrow Gauge Railway ĆIRO). Projekt se financira u okviru INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Predviđeni sadržaj piknik parka i dječjeg igrališta namijenjen je za relaksaciju u prirodi i dječju edukaciju kroz igru. Predmetna lokacija na Vojskom dolu (željeznička stanica) je prostorno određena na dvije kaskade. Gornja kaskada je predviđena za parking bicikla i automobila te totem park, a donja za sadržaj piknik parka i dječjeg igrališta.
U piknik parku je planirano postavljanje dvaju set stolova s klupama, po jedan za odrasle i za djecu, zatim stol za stolni tenis i klupa za prematanje djece. Dječje igralište predviđeno je za djecu iznad tri godine, sa spravama za balansiranje (steperi, viseći most, klinava greda, žičani most, majmunski most i izlomljena greda).
U dijelu totem parka, bit će postavljeno sedam tematskih info tabli, za svaku željezničku stanicu na trasi uskotračne željeznice. Na cijelom prostoru obuhvata čuva se postojeće drveće i planira dodatno, autohtono hortikulturno uređenje prostora.

Osim radova na Vojskom dolu, projekt uključuje uređenje vanjskog vježbališta u Mihanićima, postavljanje smjerokaza i informativnih tabli duž cijele staze kroz Konavle (38 km), zatim uređenje vidikovaca i jedne lokacije za fotografiranje te postavljanje klupa i set stolova s klupama. Staza će također imati i dio opreme u skladu sa trendovima zelene tranzicije, konkretno bit će postavljeno šest pametnih klupa i dvije punionice za električna bicikla, koja će također biti nabavljena u sklopu projekta, kao i ATV s malčerom za održavanje tj. košenje staze. Ispred prostora BK Konavle na Zvekovici će biti postavljen vanjski multimedijalni info panel s cjelovitim informacijama o stazi i turističkoj ponudu u njezinoj blizini, koji će biti u funkciji bike info centra. Planirani rok završeka projekta je prosinac ove godine.

Glavni cilj projekta je jačanje i povećanje raznolikosti turističke ponude Hercegovine, Dubrovačko-neretvanske županije i Bokokotorskog zaljeva kroz razvoj zajedničke tematske turističke destinacije: Stara uskotračna željeznica ĆIRO.
Glavni partner projekta je Općina Ravno, a uz Općinu Konavle projektni partner je i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog. Ukupna vrijednost projekta u sve tri države zbirno je 1.770.362,68 eura, od čega je 85 posto sufinanicirano sredstvima Europske unije, odnosno u iznosu od 1.504.808,26 eura.