Konačno izašao treći broj časopisa ”Volim Konavle”

„Volim Konavle“ (In love with Konavle), treći broj dvojezičnog, hrvatsko engleskog magazina Turističke zajednice Općine Konavle ugledao je svjetlo dana.
Nakon jednogodišnje pandemijske pauze u novom broju luksuznog izdanja pred domaćim i stranim čitateljima je čitav niz zanimljivih tema iz prošlosti i sadašnjosti najjužnije hrvatske regije.
Teme prate neke važne obljetnice, kao što je obilježavanje 100.-te godine od smrti velikog cavtatskog slikara Vlaha Bukovca koji se upisao na europsku likovnu mapu: čitatelji mogu njegovom rodnom kućom prošetati s autoricom teksta Helenom Puharom; zanimljivu priču o stogodišnjoj opstojnosti Cavtatske glazbe ispisao je Vinko Rožić; a o progresivnim idejama konavoskih djevojaka i žena u proizvodnji odjeće s motivima konavoskog veza pisala je Antonia Rusković Radonić.
Konavle su uspjele sačuvati i njegovati svoje bogato tradicijsko nasljeđe što se najljepše vidi kroz tekstove o Uskrsnim običajima i Konavoskoj zdravici koje su napisale Gabrijela Bijelić i Maja Rilović Koprivec, a svoj ponos nasljeđenim jasno se iščitava iz truda obitelji Bokarica da u svojoj kući osmisle muzej s etno zbirkom nekadašnjeg konavoskog života o čemu je pisala Katarina Fiorović.
Svoje je mjesto u novom magazinu našao i sve popularniji konavoski samouki umjetnik Mili Klečak koji stvara skulpture od metala, a o njemu kao i o sve raširenijem trendu turističkog bicikliranja kroz Konavle je pisao Ivica Puljić.
U „povjesnicama“ koje čitateljima pružaju pogled u retrovizoru konavoske prošlosti može se saznati dosta toga o Cavtatu koji je nastao na razvalinama nekadašnjeg Epidaura iz pera Jelene Beželj koja i iz osobnog speleološkog iskustva dijeli oduševljenje konavoskim podzemljem, dok je o ulozi mladih Konavljana koji su pomogli u probijanju Sueskog kanala pisao Marko Vodopija.
Da su Konavle postale dragim mjestom življenja i strancima svjedoči priča konavoske nevjeste Xenie Capor, arhitektice koja je zbog ljubavi napustila Hamburg i došla u malo selo Vignje, a da su postale sve uglednijom vinskom regijom svjedoči priča o mladom enologu i vinaru Petru Crviku koji svojim vinom osvaja zlata i srebra na natjecanjima, što je zabilježila Lidija Crnčević koja ujedno i urednički potpisuje ovaj magazin.
I, kaže se kako „cukar dolazi na kraju“, pa tako i treći broj magazina završava pričom o mantali, konavoskom slasticom od zrelog grožđa koju je ispisala Jadre Ničetić.
Tekstove je lektorirala Marijana Đuraš, a na prijevodima su radile Luna Polić Barović i Rebecca Chary Roje.
Treći broj magazina Volim Konavle je tiskan u tisuću primjeraka, za što je zaslužna Tiskara Alfa-2 iz Dubrovnika. Za grafički izgled i oblikovanje je bio zadužen Ivica Mezei i njegov Studio 404.
”Nakon prva dva broja koja su izazvala veliki interes ali i oduševljenje zbog izdavačkog poteza TZ Općine Konavle, nadamo se kako ni treći broj neće proći nezapaženo”, kaže u ime nakladnika direktor TZ Konavle, Frano Herendija.