Poziv zaintersiranim sudionicama za sudjelovanje u osnivanju i članstvu novog LAG-a u koji se uključuju i Konavle

Priprema se osnivanje nove nove Lokalne akcijske skupine (LAG), koja će uz Općinu Konavle obuhvaćati i Grad Dubrovnik, Općinu Župa dubrovačka i Općinu Dubrovačko primorje i svojim djelovanjem će doprinijeti ruralnom razvoju ovog područja u nrednom razdoblju. Stoga, Regionalna agencija DUNEA u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i navedenim jedinicama lokalne samouprave, organizira radionicu na kojoj će se potencijalnim budućim članovima predstaviti osnovne informacije o LAG-u, aktivnosti vezane uz formiranje novog LAG-a, te obveze, ciljevi i mogućnosti koje proisteču iz članstva i postojanja LAG-a. Članovi LAG-a mogu biti predstavnici javnog, civilnog te gospodarskog sektora (OPG-ovi, obrti, tvrtke…).
Stoga, ovim putem pozivaju se svi zainteresirani sudionici da se jave osobno ili putem e-maila najkasnije do 10. srpnja 2022. godine na sljedeće adrese:
Sudionici s područja Općine Konavle: Općina Konavle, Trumbićev put 7, Cavtat (info@opcinakonavle.hr),
– Sudionici s područja Grada Dubrovnika: Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o., Branitelja Dubrovnika 15, 20 000 Dubrovnik (info@dura.hr),
– Sudionici s područja Općine Dubrovačko primorje: Općina Dubrovačko primorje, Trg Ruđera Boškovića 1, 20232 Slano (opcina@dubrovackoprimorje.hr),
– Sudionici s područja Općine Župa Dubrovačka: Općina Župa Dubrovačka, Vukovarska 48, Srebreno, 20207 Mlini (opcina@zupa-dubrovacka.hr).

Sukladno iskazanom interesu, sudionici će o mjestu i vremenu održavanja radionice biti pravodobno obaviješteni.
Lokalne akcijske grupe (LAG) su tijela Europske Unije namijenjena podršci razvoju ruralnih regija koje okupljaju predstavnike javnog, gospodarskog i civilnog sektora koji se zajedno dogovaraju u cilju razvoja njihove regije. LAG je pravna osoba s usvojenim statutom, definiranim ciljevima i usvojenom lokalnom razvojnom strategijom te mogućnošću lakog pristupanja novih zainteresiranih dionika. Prema usvojenoj strategiji objavljuju se natječaji za dodjelu sredstava, savjetuju se dionici, te se procjenjuju i biraju projekti koji će se financirati. Također, LAG se bavi i aktivnostima informiranja, obuke, savjetovanja te provođenja konkretnih aktivnosti. Cilj pokretanja LAG-a je aktivno uključivanje ruralnog stanovništva i promicanje novih ideja i aktivnosti, osim onih tradicijskih, što potiče održivi ruralni razvoj i stvara nove izvore dohodaka u ruralnim područjima.