PROJEKT „ĆIRO II“ Pri kraju uređenje mosta u Karasovićima u sklopu cjelovitog uređenja trase uskotračne željeznice

Radovi na mostu u Karasovićima u završnoj su fazi, a dio su cjelovitog uređenja i opremanja trase uskotračne željeznice u svrhu biciklističke (i pješačke) staze, financiranog EU sredstvima iz projekta ĆIRO II (puni naziv: Cross-border Thematic Tourism Destination Old Narrow Gauge Railway ĆIRO).
Projekt se financira u okviru INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Radovi uključuju uređenje tj. djelomično tamponiranje staze, postavljanje signalizacije, opremanje te povećanje sigurnosnog aspekta (nadopunjavanje zaštitne ograde).
Osim navedenog, predviđeno je uređenje piknik parka i dječjeg igrališta namijenjenih je za relaksaciju u prirodi i dječju edukaciju kroz igru na Vojskom dolu (željeznička stanica), zatim uređenje vanjskog vježbališta u Mihanićima, postavljanje smjerokaza i informativnih tabli duž cijele staze kroz Konavle (38 km), uređenje vidikovaca i jedne lokacije za fotografiranje te postavljanje klupa i set stolova s klupama.

Staza će također imati i dio opreme u skladu sa trendovima zelene tranzicije, konkretno bit će postavljeno šest pametnih klupa i dvije punionice za električna bicikla, koja se također nabavljaju u sklopu projekta, kao i ATV s malčerom za održavanje tj. košenje staze.
Ispred prostora BK Konavle na Zvekovici će biti postavljen vanjski multimedijalni info panel s cjelovitim informacijama o stazi i turističkoj ponudu u njezinoj blizini, koji će biti u funkciji bike info centra. Planirani rok završeka projekta je prosinac ove godine.
Glavni cilj projekta je jačanje i povećanje raznolikosti turističke ponude Hercegovine, Dubrovačko-neretvanske županije i Bokokotorskog zaljeva kroz razvoj zajedničke tematske turističke destinacije: Stara uskotračna željeznica ĆIRO.

Glavni partner projekta je Općina Ravno, a uz Općinu Konavle projektni partner je i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog. Ukupna vrijednost projekta u sve tri države zbirno je 1.770.362,68 eura, od čega je 85 posto sufinanicirano sredstvima Europske unije, odnosno u iznosu od 1.504.808,26 eura.