Načelnik Lasić na sastanku s premijerom: Funkcionalno povezivanje lokalnih jedinica donosi racionalizaciju troškova i veću efikasnost u radu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Hrvatske zajednice županija Danijela Marušića, predsjednika Udruga gradova u RH Željka Turka i predsjednika Hrvatske zajednice općina, ujedno i načelnika Ooćine Konavle Boža Lasića. Uz njega su bili ministar financija Marko Primorac i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.
Na sastanku je potvrđena kvalitetna suradnja i partnerstvo Vlade s predstavnicima županija, gradova i općina.

Tema susreta bio je prijedlog reforme Vlade koja se tiče funkcionalnog spajanja općina i zajedničkog obavljanja poslova iz djelokruga jedinica lokalne samouprave. Optimizacija sustava lokalne samouprave važna je reforma Vlade, koja je i dio kriterija koji će se ispuniti u okviru provedbe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Razdoblje provedbe ove reforme je od siječnja 2023. do lipnja 2026.

Predsjednik Vlade Plenković predstavio je čelnim ljudima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina prioritete reforme, koja podrazumijeva daljnju decentralizaciju i podršku funkcionalnom spajanju općina s ciljem racionalizacije troškova, veće transparentnosti i efikasnosti u radu jedinica te kvalitetnijeg pružanja usluga građanima. Naglasio je i da će država financijski poduprijeti općine koje se odluče za funkcionalno povezivanje i obavljanje pojedinih zajedničkih poslova. Usto, financijska podrška bit će osigurana i za one općine, kod kojih bi, na dobrovoljnoj osnovi, postojao interes za stvarnim spajanjem.

Čelnici Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina izrazili su podršku prijedlogu Vladine reforme koji će uspostaviti kvalitetniji i učinkovitiji sustav lokalne i područne samouprave kroz funkcionalno povezivanje jedinica. U tom smislu istaknuli su kako bi, uz načelo dobrovoljnosti i postojeći interes brojnih općina, sustav zajedničkog izvršavanja pojedinih poslova jedinica bio prije svega u interesu građana, kao i još skladnijeg funkcioniranja središnje i lokalne razine vlasti.

Poručili su i da se reformom očekuje jačanje kapaciteta lokalnih jedinica kako bi one bile učinkovitije u obavljanju poslova iz svog djelokruga te pripremanju i realizaciji razvojnih projekata.