U palači Ranjina održana prezentacija studije melioracijskog uređenja Konavoskog polja

U palači Ranjina održana je prezentacija Predinvesticijske studije melioracijskog uređenja Konavoskog polja.

Predinvesticijsku studiju predstavio je Enes Obarčanin iz tvrtke Vodoprivredni projekti biro Zagreb.

Ova važna studija vrijedna je 600 tisuća kuna, a izradu su sufinancirale Hrvatske vode i Dubrovačko-neretvanska županija te je njome definirana podloga na kojoj će se raditi daljnji potezi za provođenje melioracije, ali i komasacije Konavoskog polja.

‘Ovim putem želim prvenstveno zahvaliti Hrvatskim vodama, ali i Općini Konavle na čelu s načelnikom Božom Lasićem koji je veliki naglasak stavio upravo na Konavosko polje. Naravno, polje ima veliki potencijal i danas smo vidjeli jednu jako važnu studiju na kojoj ćemo temeljiti daljnje korake. Na projektu melioracije Konavoskog polja ustrajat ćemo i dalje, svi zajedno i Županija će pružiti svu potrebnu potporu’, rekao je ovom prilikom župan Nikola Dobroslavić.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako se projektu melioracije intenzivno radi zadnje dvije godine.

‘Paraleleno s postupcima za melioraciju razrađujemo i pitanja imovinsko-pravnih odnosa i tu svakako isto napredujemo. Ja zahvaljujem prvenstveno županu i nadležnom upravnom odjelu na pomoći i potpori i svakako da ćemo ustrajati i dalje na ovom prebitnom projektu’, naglasio je načelnik Lasić.

Inače, u studiji je istaknuto i pet varijantnih tehničkih rješenja za sustav melioracije Konavoskog polja zajedno s njihovim prednostima i potencijalnim nedostatcima, a projekt melioracije ocijenjen je kao najsloženiji koji je dosad izrađivan u okviru Hrvatskih voda.

U narednom razdoblju bit će potpisan i ugovor između Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Konavle za daljnje postupke, to jest izradu geodetskih elaborata.

Uz župana Dobroslavića i načelnika Lasića današnjoj prezentaciji nazočili su i zamjenik župana Joško Cebalo, pročelnik UO za poduzetništvo, turizam i more DNŽ Ivo Klaić, pročelnik UO za ruralni razvoj, gospodarstvo i EU fondove Općine Konavle Perica Pušić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje DNŽ Marina Oreb, voditelj Odsjeka za stratešku infrastrukturu i razvoj Zavoda za prostorno uređenje Stjepko Kovačić te predstavnik Hrvatskih voda Mario Obuljen.