Načelnik Lasić povodom početka agresije prije 31 godinu: Dom se brani srcem, a razum kapitulira u mržnji!

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić prisjetio se jednog od najtežih dana u novijoj dubrovačkoj i konavoskoj povijesti. Naime, na današnji dan prije 31 godinu počeo je napad na Dubrovnik i okolicu.

Na današnji dan 1991. godine u ranim jutarnjim satima počeo je sramotni, kukavički i agresorski napad na sve ono što je nama najmilije. S mora, kopna i iz zraka, u cilju širenja sulude velikosrpske ideologije šire dubrovačko područje doživjelo je teror kakav ne pamti u svojoj povijesti. Kako daleko zvuči kada danas kažete 1991. godina. Bilo je to prošlo stoljeće, prošlo tisućljeće, a kao da je bilo jučer. Kao da smo jučer morali graditi živote iz ničega, ognjišta iz pepela, stvarati nove uspomene koje će utišati krikove stradanja.
No uspjeli smo. Nije to došlo preko noći, došlo je konstantnim trudom i ljubavlju prema svojoj Domovini. Danas, 31 godinu poslije kada čujemo da se naša književnost prisvaja i da se najavljuju neki megalomanski projekti u našoj blizini, trebamo se jedino sjetiti da je naš duh pobijedio kada je agresor bio višestruko jači i vojno superiorniji. Jer dom se brani srcem, a razum kapitulira u mržnji.

Načelnik
Božo Lasić