OPĆINSKO VIJEĆE: Jednoglasno usvojen proračun za 2023. godinu

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u četvrtak u Cavtatu usvojen je prijedlog proračuna za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

Vijećnici su jednoglasno usvojili proračun za iduću godinu u iznosu od 14,5 milijuna eura, dok su projekcije za 2024. i 2025. godinu, 15,4 milijuna odnosno 14,7 milijuna eura.

Načelnik Lasić ovom prilikom je istaknuo kako su posljednje dvije godine bile najzahtjevnije od osnutka Općine.

”Bogu hvala prebrodili smo sve i osnovni nam je cilj zadržati komunalni, zdravstveni i socijalni standard. Moram priznati da su te godine bile jako teške, a naši zaposlenici su to osjetili i na svojim leđima jer smo morali smanjivati plaće. Njihove plaće su sada na razini 2019. godine. Dopustite mi da se ovom prilikom ponovno zahvalim svim zaposlenicima Općine, tetama u vrtićima, zaposlenicima Doma za starije, našim vatrogascima i svim djelatnicima naših komunalnih tvrtki. U sljedećoj godini imamo nekoliko važnih projekata, prvi je OŠ Cavtat. Nakon pripremnih radova, ako Bog da počet će radovi na izgradnji škole. Gruda, Čilipi i Cavtat će biti centri gdje ćemo se morati koncentrirati na izgradnju i/ili proširenja vrtića. Vatrogasni dom na Grudi smo završili i čekamo tehnički prijem. Osigurat ćemo sredstva za Poduzetničku zonu u Čilipima, a moramo realizirati i reciklažno dvorište za građevinski otpad. Od HBOR-a smo dobili kredit od 8,9 milijuna kuna i time ćemo rekonstruirati više od tri tisuće rasvjetnih tijela, a predviđena ušteda je oko 75 posto”, rekao je načelnik Lasić.

Također, na sjednici je usvojen i Prijedlog Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Općine Konavle koja utvrđuje zone i vremenske odrednice provedbe ove mjere.

Područje privremene zabrane izvođenja građevinskih radova je područje Općine Konavle koje obuhvaća dvije zone:

– 1. zona: područje Cavtata, Zvekovice, Oboda, Čilipa, Močića i Molunta.

– 2. zona: ostalo područje Općine Konavle.

Privremena zabrana izvođenja građevinskih radova za 1. zonu primjenjuje se u razdoblju od 1. lipnja do 15. rujna 2023. godine u vremenu od 00:00 do 24:00 sata.

Privremena zabrana izvođenja građevinskih radova za 2. zonu primjenjuje se u razdoblju od 1. lipnja do 15. rujna 2023. godine radnim danom van vremena od 9-14 sati, te neradnim danom i državnim praznicima od 00:00 do 24:00 sata.

Općinski vijećnici su usvojili i Prijedlog Odluke o izradi prijedloga idejnog rješenja komasacije Konavoskog polja, Prijedlog Odluke o donošenju II. ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Konavle, kao i Prijedlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja „Zračna luka Čilipi1“.

Vijećnica Jele Butijer Gleđ iznijela je na sjednici prijedlog da se pojedine ulice u Cavtatu, poput Vuličeviće i Zorine, preimenuju po zaslužnim ženama iz Konavala. Kao moguće prijedloge iznijela je Jelku Miš i Mariju Bogišić Pohl.

Načelnik Lasić pozdravio je takvu ideju kao vrlo dobru rekavši kako se to treba predati na rješavanje na Povjerenstvo za imenovanje ulica i trgova.

Inače, na sjednici Općinskog vijeća usvojena je i Odluka o skupljanju komunalnog otpada koja propisuje minimalne cijene usluge za korisnike iz kategorije kućanstvo te korisnika koji nisu kućanstvo, 65 kuna, odnosno 125 kuna.

Nakon usvajanja ove Odluke u roku od tri mjeseca donijet će se cjenik odvoza komunalnog otpada.