Načelnik Lasić: Uvijek postoji izlaz iz pakla droge! Ne propustite ”Staru školu kreka” u Čilipima!

Drage Konavoke, Konavljani i svi ostali sugrađani,

Ne možete gubiti vrijeme razmišljajući jeste li u stanju nekome pomoći. Kada vidite da se netko utapa, nećete gubiti vrijeme na tečaj za spasioce – skočite u vodu i spasite živote.
Ovo moje obraćanje započinjem pomalo neuobičajeno citirajući jednoga od najistaknutijih vjerskih vođa našega vremena – rabina Menachema Mendela Schneersona koji je bio mudrac i vizionar.

Zašto ovakav početak? Dragi prijatelji, sumještani, zato što vrlo često svjedočim svakodnevnom zlu koje nas sve više obuzima, zlu korištenja droge. To je zlo u našoj zajednici prisutnije nego što mnogi misle, obitelji se razaraju, mladi ljudi umiru, a većina nas misli da će nas to zaobići ili da nas se to ne tiče. Itekako se to tiče svih nas. Mi živimo u neprestanoj krizi gdje haraju zbrka i nered. Kada bjesni požar, svatko je odgovoran za pomoć bližnjemu. Droga je bolest koja ne bira žrtve – ona utječe na ljude svih dobi i društvenih slojeva. Međutim, borba protiv droge nije samo odgovornost pojedinaca, već i cijele zajednice.
Kao članovi zajednice, imate moć utjecati na svoju okolinu i mijenjati stvari nabolje. Svaki pojedinac ima ulogu u borbi protiv droge, bez obzira na to jeste li dijete, roditelj, učitelj, liječnik, policajac, svećenik, dužnosnik ili bilo što drugo. Jednostavne akcije poput educiranja sebe i drugih o štetnosti droge, razgovora s obitelji i prijateljima o važnosti zdravoga života i pronalaženje alternativnih načina za zabavu mogu pomoći u borbi protiv te opake bolesti. Moramo biti odgovorni svatko u svojoj domeni i polju djelovanja. Odgovornost leži u činjenici da nas je Bog stvorio s razlogom – da živimo ispunjeni vrlinama i popravljamo ovaj nesavršeni svijet. U tom smislu, odgovornost je osnovna ljudska potreba, poput hrane i kisika; bez nje ne možemo opravdati naše postojanje.

Dragi prijatelji, večeras (4. svibnja) u Čilipima s početkom u 21:00 sat održat će se predstava koja prikazuje najcrnje trenutke jednog narkomana, od koje će vam se smučiti i zavrtjeti u glavi, ali koja svjedoči da uvijek, ama baš uvijek, postoji izlaz. Dođite, neka to bude vaša gesta podrške u borbi protiv ovoga zla, podržite one osobe koje su omogućile organizirati ovu predstavu, osobe koje su shvatile da odgovornost nije nešto što moramo prihvatiti protiv svoje volje, zbog osjećaja krivnje ili obveze; ona je potreba i zdrava sastavnica naših života. Možemo donijeti odluku da ignoriramo problem, odmahnuti rukom i reći da to nije naša briga. Griješimo, savjest će nas progoniti ako nešto ne poduzmemo, zato dođite i svojim prisustvom podržite borbu protiv ovoga zla.

Kada se radi o borbi protiv droge, važno je biti ujedinjen. Međutim, najvažnije od svega je da se droga ne ignorira. Moramo preuzeti odgovornost i priznati da je ovo problem koji utječe na cijelu našu zajednicu. Samo kada se suočimo s problemom i poduzmemo korake da ga riješimo, možemo napraviti razliku i zaštititi našu zajednicu od štete koju droga može uzrokovati.

Stoga, budimo odgovorni i ujedinjeni u borbi protiv droge. Svakim malim korakom, možemo pridonijeti stvaranju zdravije i sigurnije zajednice za sve nas.

Vaš načelnik

Božo Lasić