FLOOD&FIRE: Osigurana dodatna sredstva za sufinanciranje projekta kroz koji je nabavljena vrijedna oprema za naše vatrogasce

Općini Konavle odobreno je dodatnih 32.960,93 eura za sufinaciranje vlastitog udjela financiranja u projektu „Flood&Fire“, temeljem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023., a kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU (MRRFEU). Ugovor kojim se osiguravaju ta sredstva uručila je načelniku Lasiću,svečano u ponedjeljak u Dubrovniku, državna tajnica u MRRFEU, Zrinka Raguž.

Inače, projekt „Flood&Fire“ financiran je EU sredstvima iz Interreg programa HR-BIH-ME u iznosu od 85 posto, a ovo sufinanciranje MRRFEU odnosi se na dodatno sufinanciranje vlastitog udjela financiranja, koje se ovim smanjuje s 15 na oko 7,5 posto.

Podsjetimo, Općina Konavle, kao jedan od projektnih partnera, za svoju Javnu vatrogasnu postrojbu kroz realizaciju ovog projekta osigurala je nabavu šumskog navalnog vozila marke MAN, s dvostrukom kabinom (vozač + pet vatrogasaca), kapaciteta spremnika za vodu 3600 litara, spremnikom pjenila kapaciteta 200 litara, pogon 4×4, snage vozila 213kw. Upravo vozilo ovakvih karakteristika i performansi JVP Konavle je ocijenila kao prioritetnu potrebu u cilju upotpunjavanja voznog parka postrojbe.

Također, nabavljeno je i ATV vatrogasno vozilo za intervencije na nepristupačnim terenima i brze intervencije, TRAXTER XU HD10, s tri sjedišta i također pogonom na sva četiri kotača. ATV je opremljen visokotlačnim vatrogasnim modulom i potapajućom pumpom za vodu s elektromotorom.

Osim dvaju vozila nabavljeno je i 25 setova osobne oprema za vatrogasce, koja uključuje intervencijska odijela, čizme, potkape, rukavice, kacige i lampe. Također, vatrogascima su osigurane i ručne radio stanice, te dva drona sa tabletima namijenjena za prevenciju i praćenje požara, a koji će informacije dostavljati u zajednički Komunikacijski centar prekograničnog područja. Osim toga, nabavljena su i četiri seta profesionalne opreme za spašavanje na nepristupačnim terenima, a koja uključuju ljestve, karabinere, boce za zrak, maske za kisik, uže, naprtnjače i nosila za unesrećene osobe. Ukupna vrijednost samo opreme isporučene konavoskim vatrogascima iznosi više od 300 tisuća eura.