Načelnik Lasić na ”Konferenciji o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027.”: Najvažnije načelo je solidarnost među članicama EU

Načelnik Općine Konavle i predsjednik Hrvatske zajednice općina Božo Lasić aktivno je sudjelovao na „Konferenciji o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027.“ koja se održava u Zagrebu, a koju je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. U svojem govoru, premijer je kazao kako je cilj kohezijske politike u Hrvatskoj “uklopiti nacionalne razvojne prioritete, da nam ubrzava transformaciju Hrvatske u svim mogućim segmentima funkcioniranja, da pridonese stvaranju novih radnih mjesta, da pridonese stvaranju većih ulaganja Hrvatske investiciju, da pridonese smanjenju stupnja nerazvijenosti unutar Hrvatske”.
Kohezijska politika glavna je investicijska politika Europske unije s više od 30 posto udjela u ukupnom proračunu. U sklopu plenarne rasprave, a u području uloga regionalne i lokalne razine u Kohezijskoj politici nakon 2027. godine sudjelovali su čelnici tri asocijacije lokalne samouprave; Udruge gradova, Zajednice županija, kao i Hrvatske zajednice općina.
Načelnik Lasić ovom je prilikom iznio brojne pozitivne primjere korištenja tog novca u našoj općini.
”Općina Konavle itekako je prepoznala potencijal koji nam je na raspolaganju te smo tako uspjeli povući sredstva za brojne projekte poput Vatrogasnog doma na Grudi, Reciklažnog dvorišta, nabava cjelokupne opreme za novi sustav gospodarenja otpadom i druge komunalne opreme. Tu su naravno i brojni ESS projekti, odnosno projekti iz Europskog socijalnog fonda, a vjerujemo da ćemo iz EU sredstava Nacionalnog programa oporavka i otpornosti uspjeti realizirati i izgradnju dječjih vrtića na Grudi i u Cavtatu, ali i brojne druge projekte”, rekao je načelnik Lasić.
Kao zaključnu misao valja kazati kako su se svi sudionici usuglasili u važnost segmenta kohezijske politike, a to je u biti pridržavanje kršćanskog načela solidarnosti među državama članicama EU-a.