Načelnik Lasić povodom početka agresije prije 32 godine: Danas smo jači onoliko koliko smo tad bili nadjačani – neusporedivo!

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić prisjetio se jednog od najtežih dana u novijoj dubrovačkoj i konavoskoj povijesti. Naime, 1. listopada prije 32 godine počeo je napad na Dubrovnik i okolicu.

Na današnji dan 1991. godine u ranim jutarnjim satima počeo je sramotni, kukavički i agresorski napad na sve ono što je nama najmilije. S mora, kopna i iz zraka, u cilju širenja promašene i sulude velikosrpske ideologije šire dubrovačko područje doživjelo je teror kakav ne pamti u svojoj povijesti.

Razaranja su bila tolikih razmjera da ih nismo mogli zamisliti u najgorim noćnim morama. Toliko života je izgubljeno, toliko domova uništeno, toliko kulturnog blaga ukradeno.
Zato ne smijemo nikada zaboraviti s kime smo imali ‘posla’. Nažalost neki od tih huškača i ratnih zločinaca su i danas visoko pozicionirani u raznim strukturama vlasti i potpiruju mržnju iz dana u dan. Ali ono što svi moramo znati je razlog njihovom takvom ponašanju – Pa pogledajte gdje smo mi danas, a gdje naši susjedi!?

Uz sve naše mane mi s punim pravom kažemo da smo dio Zapada, dio zdravog i civiliziranog svijeta. Izgradili smo ognjišta, zacijelili većinu rana i idemo dalje. Jer smo danas jači onoliko koliko smo tad bili nadjačani – neusporedivo!

Načelnik
Božo Lasić