DAN OPĆINE 2023. Vedran Mezei objasnio zašto smo ”Malo mjesto za veliku umjetnost”

Povodom obilježavanja Dana Općine Konavle i 30. obljetnice osnutka Općine danas je upriličena vođena tura po Cavtatu – “Malo mjesto za veliku umjetnost”. Događaj je okupio veliki broj posjetitelja, a tura je vođena pod stručnim vodstvom turističkog vodiča i autora romana “Treći ključ” Vedrana Mezeija.

Vedran je sudionike podsjetio na činjenicu kako su u Cavtatu boravila i stvarala dva velikana hrvatske umjetnosti čija se djela mogu naći diljem svijeta, a riječ je naravno o slikaru Vlahu Bukovcu koji je naslikao više od 1000 slika te o kiparu Ivanu Meštroviću koji upravo ovdje u svom arhitektonskom remek-djelu uklesao zapanjujuće svjedočanstvo o ljubavi i smrti.
Mogli su se čuti i detalji o Epidauru, rimskoj koloniji na području današnjeg Cavtata staroj više od 2000 godina te saznati kako je propala i zašto je od nje ostalo vrlo malo sačuvanih tragova. Govorilo se i o potopljenim jedrenjacima ispred cavtatske luke, o Franjevačkom samostanu, “Ruskinjinoj kući”, Baltazaru Bogišiću, Franu Supilu, Tinu Pattieri kao i o još puno zanimljivih kurioziteta iz povijesti mjesta.

FOTO: Dubrovniknet.hr